Hlavní obsah

Američanky si našly posilu v Plzni. Potkat Češky? To by bylo strašný, tuší

Bratislava

Narodila se na Floridě, reprezentuje USA, ale popovídáte si s ní bez problému česky. Devatenáctiletá florbalistka Andrea Košťálová hraje za Slavii Plzeň a pro americkou reprezentaci si ji vyhlídla přímo kapitánka týmu.

Foto: Martin Flousek/Český florbal

Andrea Košťálová při mistrovství světa v Bratislavě.

Článek

Když dorazila na světový šampionát do Bratislavy, kde zrovna udeřila zima a sněžení, přesun z vyhřáté Floridy její tělo nezvládlo. „Tam jsme měli každý den 30 stupňů, tak jsem tu byla hned druhý den nachcípaná,“ posteskla si.

Na Floridě žije už jen její tatínek, původem Slovák, který svou dceru ostatně přiletěl povzbudit na šampionát do své rodné země. Košťálová se ale s mámou a sestrou přestěhovala zpět do Česka, když jí byly čtyři roky.

Florbal moc neznají

„Letos v květnu jsem odmaturovala a nevěděla, kam na vysokou školu, tak jsem plánovala být rok u táty v Americe,“ vysvětluje. Dějiště světového šampionátu a nominace do americké reprezentace ji ale vrátily zpět do střední Evropy.

Když ve Spojených státech líčila, že jede hrát na mistrovství světa florbal, setkávala se s tázavými pohledy. „Všichni se mě ptali: co to je? Přitom jsme se dozvěděla, že předchůdce florbalu v Americe vzniknul. Základna je tam v Coloradu, odkud máme tři holky v týmu. Ještě to bude asi chvíli trvat, ale myslím, že brzy bude florbal populární i ve Spojených státech,“ věří Košťálová.

Složení týmu USA je hodně pestré, co se týče původu hráček, jak naznačují jména jako Victoria Lindströmová, Marie Haggströmová či Vera Niskanenová. „Je to takový mišmaš Švédek a Švýcarek, k tomu Finka. I soustředění před šampionátem jsme měly ve Švédsku, kde hraje nejvíc holek,“ líčí.

Řeší budoucnost

Sama má dvojí občanství, mohla si vybrat, koho reprezentovat, byť cesta do amerického týmu byla pochopitelně snazší. „Byla jsem i na výběrech české juniorské reprezentace, ale pak jsem se nedostala na juniorský šampionát do Kanady a měla štěstí, že mě kontaktovaly Američanky, které byly zoufalé, že potřebují hráčky,“ vysvětluje.

Tým USA skončil v Bratislavě dvanáctý, a tak Košťálové ani tolik nevadilo, že se nepotkal s Češkami. „To by bylo strašný, dostaly bychom dost,“ tuší usměvavá blondýnka, která bude po šampionátu řešit své další plány. Amerika, nebo Česko?

„Chtěla bych na vysokou školu, ideálně marketing nebo management,“ tuší. Florbalu se každopádně vzdát nechce, i kdyby se vrátila na Floridu. „Já bych tam klidně nějaký klub založila,“ ujišťuje s úsměvem.

Reklama

Související témata: