Hlavní obsah

Bavič i motivátor. Zničit Švýcarky v souboji o florbalový bronz chce jejich krajan

Bratislava

Bude zřejmě jediným Švýcarem, který v sobotním zápase o bronz (od 14.15, ČT 2) na florbalovém mistrovství světa bude přát porážku svým krajankám. Sascha Rhyner totiž chodí po Bratislavě v české reprezentační kolekci a je možné, že mu po mistrovství světa přistane nabídka na setrvání, dokonce se objevuje i mezi adepty na pozici hlavního kouče.

Foto: Martin Flousek/Český florbal

Švýcarský kouč českého týmu Sascha Rhyner.

Článek

„Když chcete porazit Švýcarky, vemte si k sobě Švýcara," řekl si kouč české reprezentace Miroslav Janovský.  S Rhynerem se zná dlouho, potkávali se jako trenéři juniorských výběrů. „Pořád mě porážel,“ usmívá se Švýcar. Na začátku letošního roku ho vedení českého týmu oslovilo s nabídkou na pozici asistenta týmu.

Slibná budoucnost

„Moje role? Bavič,“ vtipkuje čtyřiačtyřicetiletý Švýcar. I když hráčky svými nesmělými pokusy o průnik do tajů českého jazyka skutečně občas pobaví, jeho hlavní úloha je pochopitelně jiná. Věnuje se skautingu ostatních výběrů, české reprezentantky oceňují i jeho schopnost tým motivovat.

Českému florbalu dlouhodobě patří čtvrtá příčka na světě, ať už mezi muži či ženami. „Ale myslím, že Švýcarsku se přibližujeme. Finsko není tak daleko, jen Švédsko je na jiné planetě,“ líčí Rhyner.

„Máme šikovné mladé holky, budoucnost je dobrá. Liga už tak kvalitní není, ale Švýcarsko má stejný problém,“ říká kouč a první osobou dokazuje, že aspoň během turnaje se cítí jako stoprocentní Čech.

Sobotní bitva o třetí místo tak pro něj může mít pikantní náboj. „Už jsme proti Švýcarkám dvakrát hráli. Jediný rozdíl je, že rozumím, co si říkají na hřišti, všechny hráčky dobře znám, ale nic speciálního to pro mě není,“ kroutí hlavou.

Pozor na Corin

Švýcarky podlehly po boji v semifinále Finsku 1:3 a jejich hlavní hvězda Corin Rüttimannová porážku oplakala. Právě na ni si Češky budou muset dát největší pozor. „Ona je světová hráčka, úplná špička. Celá jejich první lajna je hodně silná,“ charakterizuje Rhyner.

Pro současný realizační tým bude zápas se Švýcarskem poslední, hlavní kouč Miroslav Janovský s předstihem oznámil, že u týmu skončí. A Rhynerovo jméno se skloňuje mezi jeho možnými nástupci. Je reálná varianta, že by vedle finského kouče mužů Pettriho Kettunena vedl zahraniční trenér i ženy?

„Do soboty řeším jen šampionát,“ nechtěl spekulovat Rhyner, jenž ve Švýcarsku vede muže Zugu a jeho obživou je práce v PR agentuře.

Reklama