Hlavní obsah

Pracuje pro Koukalovou i hokejové hvězdy. Pozor na přítelkyně, radí klientům

Michal OsobaPrávo

Na prosincovém mistrovství světa florbalistek působil Roman Vítek u české reprezentace jako trenér brankářek, ostatně v Pardubicích sám chytal extraligu. Jeho práci ale můžou diváci obdivovat i u přenosů z hokejové extraligy či biatlonových Světových pohárů.

Foto: archiv Romana Vítka

Roman Vítek s jedním ze svých výtvorů.

Článek

Živí se jako designér brankářských masek i pažeb zbraní technikou airbrush, tedy nastříkáním barvy pistolí pomoci stlačeného vzduchu. Do jeho klientely teď patří například hokejoví gólmani Dominik Furch a Patrik Bartošák či elitní biatlonisté Ondřej Moravec s Gabrielou Koukalovou.

Od florbalu k hokeji

Ke svému koníčku se dostal přes vlastní sportování. „Vždycky jsem rád kreslil a když jsem začal chytat florbalovou extraligu, vyfasoval jsem takovou hnusnou helmu. Říkal jsem si, že to přece musím překreslit,“ vzpomíná. Po internetu sháněl informace, díval se na youtube, jak airbrush funguje, a postupně vytvořil několik masek pro kamarády.

Když zkrášlil helmu i tehdejšímu reprezentačnímu gólmanovi Janu Barákovi, začal se Vítkův věhlas šířit florbalovým prostředím. „To byl odrazový můstek, začali mě oslovovat další gólmani z extraligy, třeba za mnou přišli i po zápase,“ vypráví Vítek, jak se z koníčka postupně stal i zdroj příjmu.

Pak se mu ozval kamarád, jenž je tiskovým mluvčím pardubického Dynama, a přišla první hokejová zakázka pro Roberta Kristana a Tomáše Halásze. „Všimli si toho další gólmani a rozjelo se to podobně jako ve florbale, teď mám masku téměř v půlce extraligových klubů, někteří ji měli i v reprezentaci, třeba Dominik Furch nebo Patrik Bartošák,“ těší Vítka.

NHL je obsazená

Zákazníky má i v evropských ligách, jen o uplatnění v NHL si může nechat zatím jen zdát. „Tam mají smlouvy s asi nejlepším aibrusherem na světě, který je ze Švédska a kluby má perfektně podchycené,“ líčí designér, jehož klientelu nejnověji rozšířili biatlonisté.

„To byla úplná náhoda,“ říká. Ondřej Moravec si předloni pořídili novou pažbu a na Facebooku se ptal svých fanoušků, zda nedoporučí někoho, kdo by ji upravil. A přišla mu spousta tipů na Vítka. „Ozval se mi, zjistili jsme, že bydlíme kousek od sebe, tak jsme se na dvě hodiny sešli a domluvili,“ popisuje.

Práce na rok dopředu

Zanedlouho se ozvala Gabriela Koukalová, když svého současného manžela Petra chtěla překvapit pažbou k Vánocům, přidal se Michal Šlesingr, že by chtěl na pažbu vykreslit orla, následovali další reprezentanti… Pořadník má teď Vítek plný na rok dopředu.

Kde bere inspiraci? „Někdy si jdu zaběhat a přijdu se třemi nápady, jindy projedu internet, abych se ujistil, že nedělám něco stejného,“ popisuje. Svým klientům dává volnost, co se týče nápadů.

„Jen jim radím, ať tam nedávají své partnerky. Jeden florbalový gólman si dal na helmu přítelkyni a za pět dnů se s ním rozešla. Teď už tam má lva a je v klidu, národnost měnit nebude,“ usmívá se Vítek.

Reklama