Hlavní obsah

Český pilot ovládl bitvu nervů! Šonka je mistrem světa v nebeské formuli

Aktualizováno

Nevstoupil dvakrát do téže řeky. Zatímco loni přišel o titul mistra světa posledním letem celé sezony, letos neuvěřitelnou bitvu nervů zvládl. Martin Šonka vyhrál poslední závod sezony světového šampionátu Red Bull Air Race ve Fort Worth v Dallasu a poprvé v kariéře se stal mistrem světa. Ve finále svedl přímý duel o titul s Mattem Hallem a odsunul Australana na druhé místo v závodě i celkově. Již dříve odpadl dosud vedoucí Američan Goulian.

Foto: Red Bull Content Pool

Martin Šonka je šampion! První mistrovská pusa od přítelkyně Olgy...

Článek
Fotogalerie

Jako jediný dokázal vyhrát čtyři závody v sezoně. Nebeská formule se musí sklonit před nepolapitelným Čechem.

„Neuvěřitelný příběh, loni jsme o titul posledním letem přišli. Teď jsem před ním věděl, že Hall zaletěl skvělý čas. Ale před svým závěrečným letem jsem neměl v hlavě vůbec nic. To byl můj cíl, jak rozhodující moment zvládnout," líčí Martin Šonka, čtyřicetiletý rodák z Dvora Králové.

Šonka sahal po mistrovském titulu už loni, ale výhra mu z pozice lídra v posledním závodě unikla. Tentokrát šel český pilot do finále sezony z druhého místa, ve čtvrtfinále vyřadil dosud vedoucího Michaela Gouliana z USA a svým soupeřům nedal šanci ani v závěrečném kole pro čtyři nejrychlejší.

Druhý český pilot Petr Kopfstein obsadil v celkovém hodnocení seriálu 13. pozici.

Reklama

Související témata: