Hlavní obsah

Česká liga přijde o rodinné stříbro! Letití vládci odcházejí do Rakouska

Praha

Byli hegemonem české ligy amerického fotbalu, za posledních šest let nikoho k mistrovskému poháru nepustili. Jenže další titul hráči týmu Prague Black Panthers nepřidají. Dobrovolně. Zvolili odchod do rakouské ligy AFC.

Foto: ČAAF

Tým Prague Black Panthers se letos v české lize nepředstaví.

Článek

Byli podobným suverénem jako v basketbale muži Nymburka či ženy pražského USK, většina zápasů končila jejich drtivým vítězstvím. Black Panthers se v mezinárodní rakouské lize objevovali od roku 2010, ale brzy zjistili, že kombinovat dvě soutěže na špičkové úrovni se stávající šířkou kádru nejde.

„Dříve byl náš požadavek, aby zůstali i v české lize, nechtěli jsme přijít o rodinné stříbro. Ale teď jsme po pečlivém zvážení všech pro a proti svolili,“ vysvětluje předseda České asociace amerického fotbalu Filip Hobza.

Hlavní argumenty byly zřejmé. Proti: česká nejvyšší soutěž přijde o nejlepší tým i hráče. Pro: zvýší se její vyrovnanost. „Některé zápasy končily výrazným rozdílem, což nebylo motivující pro poražené ani vítěze,“ říká Hobza.

Šance vzrostly

Výrazně tak ožily naděje ostatních týmů na triumf. „Odchod Black Panthers kluky namotivoval, šance na titul vzrostly,“ ví Dominik Dvorský, running back týmu Ostrava Steelers, který poslední dvě ligové finále prohrál. „Cesta za titulem se otevřela,“ přitakává hrající manažer celku Prague Lions Lukáš Bencalik.

Právě jejich dva týmy budou v osmičlenné lize největšími adepty na převzetí žezla po Black Panthers a v neděli od 14 hodin (živě na ČT sport) sehrají úvodní zápas nové sezony, který oživí přestávková show rappera Marpa se skupinou TroubleGang.

Šestadvacátý ročník vyvrcholí koncem července Czech Bowlem, který bude hostit buď stadion na Žižkově, ve Vítkovicích, nebo v Jihlavě.

Reklama

Související témata: