Hlavní obsah

Juniorští squashisté mají bronz z evropského šampionátu

Čeští squashisté získali v soutěži týmů na juniorském mistrovství Evropy v Praze bronz. Rozhodla o tom nedělní výhra 2:0 nad Irskem. O body se postarali Marek Panáček a Viktor Byrtus, který na celém turnaji neztratil ani set. Český squash tak vyrovnal své maximum v týmové soutěži z předchozích dvou ročníků juniorského ME. „Chtěli jsme hrát o zlaté medaile, ale s bronzem jsem také spokojený. Dokazujeme, že v Evropě patříme k naprosté špičce,“ prohlásil Byrtus, který vybojoval na ME druhou medaili. Stal se jako první český hráč evropským juniorským šampionem v soutěži jednotlivců.

Foto: Irena Vanišová

Český squashista Viktor Byrtus neztratil na ME juniorů v Praze ani set.

Článek

Domácí tým v základní skupině přehrál Izrael, Skotsko, Maďarsko i Belgii a ve čtvrtfinále si poradil s Francií. V semifinále ale čeští hráči narazili na nejvýše nasazenou Anglii a podlehli 1:2. Angličané nastoupili ve finále proti Švýcarům.

V boji o třetí místo proti Irsku čeští junioři zabrali. Důležitým krokem k úspěchu bylo vítězství Marka Panáčka 3:1 na sety nad Conorem Moranem. „Bylo to velice náročné utkání. S Conorem jsem ještě nikdy nevyhrál, takže to byla velká motivace. Po druhém setu, ve kterém hru zrychlil, jsem se naštěstí zkoncentroval a dostal jsem se před něj," prohlásil Marek Panáček.

Foto: Irena Vanišová

Squashista Viktor Byrtus je juniorským mistrem Evropy.

Do druhého utkání nastoupil Viktor Byrtus proti Samu Buckleymu a nedal mu šanci. Po jasném průběhu 3:0 na sety zařídil pro český tým rozhodující druhý bod. „První dva sety jsem hrál celkem v pohodě. Ve třetím změnil soupeř taktiku a já jsem trochu povolil. Musel jsem otáčet z 7:9, což se povedlo," dodal Viktor Byrtus, který jak v individuálním, tak ani v týmovém turnaji neztratil v Praze ani jeden set. „To se mi ještě nikdy nestalo. Mám z toho velkou radost."

Byrtuse nezastavily ani potíže s kolenem. „Před šampionátem jsem s tím byl na rentgenu a ukázalo se, že není na tom úplně ideálně. Po diskuzi s fyzioterapeutem jsem ale turnaj absolvoval, významně mě to naštěstí neomezovalo. Až na to, že jsem po každém zápase musel být v péči fyzioterapeuta," doplnil Byrtus, který společně s Markem Panáčkem v loňském roce vybojoval třetí místo na mistrovství světa týmů v Indii.

Český squash získal na juniorském ME týmů do 19 let bronz potřetí za sebou. "Máme štěstí na generaci, posledních šest let přivážíme z juniorských akcí medaile. Bylo vidět, že z Viktora měli soupeři velký respekt. I když se na něj chtěli vytáhnout, ukázal jim, že je pánem na kurtu. Je to velký evropský talent," řekl v tiskové zprávě reprezentační trenér Jan Mutina.

Reklama

Související témata: