Hlavní obsah

Po Asii Evropa! Jinak to s další zimní olympiádou ani skončit nemohlo

Lausanne

Dějištěm zimní olympiády v roce 2026 se stává Milán, v dnešní volbě byl upřednostněn před protikandidátem Stockholmem. Výsledek byl oznámen těsně po 18. hodině. Radostně zavlály italské vlajky, seversky chladné obličeje zklamaných Švédů nemělo v Lausanne co rozzářit.

Foto: LAURENT GILLIERON, ČTK/AP

Italská snowboardistka Michela Moioliová (vlevo) a lyžařka Sofia Goggiová při finální prezentaci Milána a Cortiny coby kandidátských míst pro ZOH 2026.

Článek

Milán uspořádá hry společně s Cortinou d´Ampezzo. Vrcholná zimní akce se vrací z Asie do Evropy, jinak to ani skončit nemohlo. Stockholm byl jediným soupeřem. Hry chtěl uskutečnit ve spolupráci s lyžařskými centry Falunem a Aare a lotyšskou Siguldou, kde by proběhly soutěže v ledovém korytu.

Stockholm neuspěl podruhé za sebou. Také podruhé se o pořadatelství zimních her ucházely jen dvě kandidatury.

Foto: Laurent Gillieron, ČTK/AP

Šéf MOV Thomas Bach oznamuje, že vítěznou kandidaturou je ta milánská.

"Zvítězily Itálie, budoucnost a sport. Přidanými hodnotami budou minimálně pět miliard eur, dvacet tisíc pracovních míst i nové silnice a sportoviště. Potvrdíme světu naše kvality a schopnosti," uvedl italský vicepremiér Matteo Salvini, když šéf MOV Thomas Bach oznámil výsledek hlasování.

Toho se v novém sídle MOV v Lausanne zúčastnilo 82 členů MOV včetně předsedy Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala. Pro italskou kandidaturu jich hlasovalo 47, pro švédskou 34.

Žádní další adepti při letošním výběru nezbyli. Referenda odsoudila k záhubě ambice Mnichova, Osla, Krakova, Innsbrucku, Štýrského Hradce, Sionu i Calgary. Odpadlo také Sapporo, kandidaturu Erzurumu vyřadil MOV.

Hry v roce 2022 uspořádá Peking, dostal přednost před Almaty, minulé v roce 2018 se uskutečnily v Pchjongčchangu. Před tím v Soči (2014) a Vancouveru (2010).

S olympiádou v Miláně a Cortině se akce vrátí po dvaceti letech do Alp. Naposledy se tu nejlepší zimní sportovci sešli při hrách, jejichž centrem byl v roce 2006 Turín.

Foto: LAURENT GILLIERON, ČTK/AP

Prezident Italského olympijského výboru Giovanni Malago při prezentaci před výběrem dějiště ZOH 2026.

Milán olympijské dění ještě nezasáhlo. Cortina už zimní hry hostila v roce 1956. Italská střediska, v nichž proběhnou za sedm let olympijské soutěže, mají bohaté zkušenosti s pořádáním světových šampionátů. Milán zase hostil MS ve fotbale i v hokeji.

Milán bude dějištěm slavnostního zahájení a také centrem hokeje a krasobruslení. Do Cortiny d'Ampezzo je to odtamtud více než 400 kilometrů. Další kilometry čekají sportovce i diváky do oblasti Bormia a Livigna, kde se budou rozdělovat některé medaile v alpském lyžování a snowboardingu, nebo do biatlonového areálu v Anterselvě.

O něco blíž je centrum klasického lyžování ve Val di Fiemme. Závěrečný ceremoniál je plánován do Verony.

Italům zjevně pomohla velká podpora místního obyvatelstva, která se podle hodnoticí zprávy MOV vyšplhala na 83 procent, v Miláně dokonce na 87. Kandidatura Stockholmu s Aare měla ve Švédsku jen pětapadesátiprocentní podporu.

Právě to označil Bach za rozhodující faktor. "Z atmosféry, která zavládla při mém odchodu z místnosti, mám dojem, že klíčový byl rozdíl v podpoře obyvatel. S ní jde ruku v ruce i politická podpora a to byl možná také důvod, proč zastupitelé Stockholmu váhali s podpisem hostitelské smlouvy," řekl Bach. "Můžeme se těšit na úžasné a vyrovnané hry v tradičních zimních střediscích," dodal.

"Jsem velmi smutný kvůli těm 34 lidem, kteří hlasovali pro hry budoucnosti. Náš návrh splňoval všechny požadavky na vyrovnané hry, přesto neuspěl," prohlásil zklamaný šéf švédské kandidatury Richard Brisius.

Vizitka společné kandidatury Milána a Cortiny d'Ampezzo
Termín: 6.-22. února 2026
Web: www.milanocortina2026.coni.it
Rozpočet: 1,5 miliardy eur (zhruba 38 miliard korun)
Předchozí kandidatury: sedm (OH 1908 a 2000 - Milán, ZOH 1944, 1952, 1956, 1988, 1992 - vše Cortina)
Předchozí OH v Itálii: ZOH 1956 (Cortina), OH 1960 (Řím), ZOH 2006 (Turín)
Velké sportovní akce: MS ve fotbale 1934 a 1990, ME ve fotbale 1980, MS v ledním hokeji 1934, 1994 (vše Milán), ZOH 1956, MS ve sjezdovém lyžování 1932 a 2021 (Cortina), 1985 a 2005 (Bormio), MS v klasickém lyžování 1991, 2003 a 2013 (Val di Fiemme)
Ostatní: italská kandidatura dostala v hlasování MOV přednost před Stockholmem s Aare; soutěže se budou konat ve čtyřech oblastech: v Miláně zahajovací ceremoniál (na fotbalovém stadionu San Siro), krasobruslení, shorttrack a hokej, v Bormiu a Livignu sjezdové a akrobatické lyžování a snowboarding, v Cortině d'Ampezzo a Anterselvě sjezdové lyžování, biatlon, boby, saně, skeleton a curling a ve Val di Fiemme klasické lyžování a rychlobruslení; závěrečný ceremoniál proběhne ve Veroně; podpora italského obyvatelstva na uspořádání ZOH se podle hodnotící zprávy MOV vyšplhala na 83 procent, v Miláně až na 87; k dalším plusům italské kandidatury patřily finanční podpora od italské vlády, zkušenosti s pořadatelstvím sportovních akcí a vášniví fanoušci, k minusům velké vzdálenosti mezi sportovišti a napjatá ekonomická situace v zemi. Zdroj ČTK
Líbí se vám, že Milán byl vybrán na úkor Stockholmu?
Ano
73,9 %
Ne
26,1 %
Celkem hlasovalo 675 čtenářů.

Reklama