Hlavní obsah

Rychlobruslařka Sáblíková obhájila titul sportovkyně Dukly

Karel FeltPrávo

Dvojnásobná olympijská vítězka a držitelka bronzu z Vancouveru rychlobruslařka Martina Sáblíková obhájila za rok 2010 titul nejlepší Sportovkyně Dukly. I když už závodí v barvách Olympu Praha, tři cenné olympijské kovy a další medaile z mistrovství světa, Evropy a Světového poháru získala ještě jako reprezentantka Armádního sportovního centra Dukla.

Foto: Petr Horník, Právo

Martina Sáblíková

Článek

„Ocenění a hlasů v anketě si velmi vážím,“ vzkázala z Berlína, kde se připravuje na start nové sezóny. Nejlepším trenérem byl vyhlášen její kouč Petr Novák, který od začátku stojí za všemi úspěchy, kterých dosáhla.

Ani druhý v pořadí Ondřej Synek si ve středu večer nemohl do pražského Domu Armády dojít pro cenu. Ten bojuje na Novém Zélandu o titul mistra světa na skifu.

Třetí v pořadí oštěpařka Barbora Špotáková už na pódium vystoupila. „Byla to hodně náročná sezóna a bronz z mistrovství Evropy i prvenství v Diamantové lize opravdu bolely,“ zavzpomínala na utrpení s loktem. „Teď už jsem v pořádku a ve čtvrtek se připojím ke skupině oštěpařů na soustředění ve Špindlerově Mlýně,“ dodala. Kromě oštěpařské legendy, nedávno osmaosmdesátileté Dany Zátopkové ji gratuloval i její nový trenér Jan Železný. „Věřím, že naše spolupráce bude fungovat dobře a hlavně přinese výsledky v podobě medailí,“ přál si.

Svoboda se chce zlepšit

Mistr světa Jiří Gečnuk reprezentoval vynikající parašutistickou skupinu z Prostějova. Pětibojařský šampión David Svoboda slíbil, že se zlepší ve své disciplíně tak, aby se v Londýně už neopakovala smůla z Pekingu, kde ho neporazili soupeři, ale neposlušný kůň.

Mistr Evropy v brokové disciplíně skeet Jan Sychra si skončenou sezónu také pochvaloval: „Byla jedna z mých nejlepších, v té příští chci získat účastnické místo pro olympijský Londýn a tam zkusit napočtvrté zabojovat o olympijskou medaili.“ Originální pozdrav připravila nabitému sálu Domu armády střelkyně Lenka Marušková. Doslova pár minut před slavnostním vyhlášením vystřílela v Mnichově ve finále Světového poháru stříbro ve sportovní pistoli.

Kolektivům vévodila bronzová štafeta z Vancouveru. Na olympijské medaili se podíleli jako dukláci Jiří Magál, Martin Jakš a Martin Koukal. Tím čtvrtým byl Lukáš Bauer, tehdy závodník Olympu, který ale na začátku léta přestoupil do Dukly. Stříbro společně s Davidem Svobodou získal tým světových pětibojařů Michal Sedlický, Michal Michalík a Ondřej Polívka. Jejich kolega Libor Capalini, který ukončil skvělou kariéru a věnuje se pětibojařskému potěru, převzal meč, který dostávají sportovní Rytíří Dukly. Bronz mezi týmy patří letos bronzovému čtyřkajaku z MS i ME ve složení Ondřej Horský, Jan Štěrba, Jan Souček a Daniel Havel.

Na slavnostní večer si odskočil z jednání vlády i ministr obrany Alexandr Vondra, který ocenil 90 medailí, které sportovci Dukly letos přivezli ze ZOH, MS a ME. „Je teprve konec října, takže nemusejí být poslední,“ pravil s přáním, že sportovní reprezentanti armády se i za méně peněz, které budou mít v příštím roce k dispozici, dokáží prosadit. „Za mne, jako náměstka se rozhodně Dukla nezruší, je to velká tradice českého sportu a jeho opora,“ řekl na závěr slavnostního večera jeho náměstek Michael Hrbata.

Výsledky ankety Armádní sportovec roku 2010:
Jednotlivci: 1. Martina Sáblíková (rychlobruslení) 665 bodů, 2. Ondřej Synek (veslování) 535, 3. Barbora Špotáková (atletika) 380, 4. Jiří Gečnuk (parašutismus) 355, 5. David Svoboda (moderní pětiboj) 351.
Kolektivy: 1. štafeta běžců na lyžích (Jiří Magál, Martin Jakš, Martin Koukal) 731, 2. družstvo moderních pětibojařů (Ondřej Polívka, Michal Sedlecký, David Svoboda, Michal Michalík) 445, 3. rychlostní kanoistika (Ondřej Horský, Jan Štěrba, Jan Souček, Daniel Havel) 443.
Junioři: 1. Eva Samková (snowboardcross) 470.
Trenér: 1. Petr Novák (rychlobruslení) 310.

Reklama