Hlavní obsah

Předseda ČSTV Kořan: Měli bychom se spojit, ne tříštit síly

Ve funkci předsedy České svazu tělesné výchovy není Pavel Kořan ještě ani celý rok a už poslouchá výzvy k rezignaci. K jeho kritikovi a tenisovému šéfovi Ivu Kaderkovi se o víkendu přidal i místopředseda Českého olympijského výboru pro ekonomiku Jiří Kejval, podle něhož svoji roli jako mluvčího sportu směrem ke státu nezvládá.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Předseda Českého svazu tělesné výchovy Pavel Kořan

Článek

Zvažujete rezignaci?

Celý život se pohybuju ve sportu a naučil jsem se nevzdávat. Ty názory registruju, ale rezignovat nehodlám. Tohle jsou dva hlasy a mně každý den říká spousta lidí, ať vytrvám, a to i z tenisového prostředí. Pokud nebudu mít od delegátů na valné hromadě podporu, samozřejmě odstoupím.

Valná hromada proběhne ale až v dubnu, co říkáte na volání po dřívější mimořádné valné hromadě?

Řádná valná hromada bude mít program vyplývající ze stanov včetně hodnotících zpráv. Mimořádné valné hromadě se nebrání výkonný výbor ani já, když by byl důvod. Třeba v případě Sazky, pokud bude ukončen výběr partnerů a já se na to už těším, a přijdou další kroky v podobě změny vlastnických vztahů, akciových podílů či navýšení kapitálů, pak jsme schopni svolat mimořádnou valnou hromadu rychle.

Vaši kritici vám vyčítají, že ČSTV se nereformuje a že kroky jako změna názvu či loga jsou jen kosmetické.

Chystáme novelu stanov, tohle jsou viditelné efekty. V té často kritizované komoře tělovýchovných jednot a klubů jsme za tři roky snížili náklady o 40 procent. Který státní orgán to dokázal? Takže reformy se dějí, chceme v nich pokračovat. Ale v regionálních sdruženích se může počet zaměstnanců měnit jen z vůle tělovýchovných jednot a klubů, je to jejich svaté právo a my se do toho nepleteme.

Co dál se může v ČSTV změnit?

Pustili jsme se do účinnější správy majetku, dochází k úpravě činnosti některých sportovních center a ty prodělečné pronajmeme. Lépe chceme uplatňovat práva v akciových společnostech, podle analýzy hospodářských výsledků byla v tomto směru před pěti lety situace lepší. Můžou z toho vyplynout některé kroky, třeba až prodej některého majetku.

Předseda tenisového svazu Kaderka chystá vznik asociace sportovních svazů, jaké máte zatím na jeho iniciativu ohlasy?

Těžko posuzovat rozložení sil z hlediska četnosti, řada svazů čeká, až bude formulován status a stanovy, jiní se už hlásí, fotbal i hokej se zatím vyjadřovali spíše zdrženlivě. Registroval jsem i snahu o jakési moratorium, že svazy budou přispívat do fondu solidarity s finančně slabšími svazy. Myšlenka je to zajímavá, ale až praxe by ukázala, jak bude fungovat. Pokud by asociace přinesla více peněz do sportu, proč ne, ale myslím, že místo tříštění potenciálu bychom se měli spíš semknout a jednat se státem jednotně.

Platí, že kdo by vstoupil do nové asociace, nemohl by současně fungovat v ČSTV?

Nikomu nevyhrožuju, jak tvrdí pan Kaderka. Pokud by ale nová organizace měla stejné cíle jako ČSTV, bylo by spekulativní členství v obou organizacích současně. Každý si může vybrat.

Ministři Kalousek a Dobeš nicméně nepřímo označili ČSTV za nedůvěryhodného partnera pro stát. Chápete to tak, že podpořili vznik nové asociace?

Ale páni ministři by měli přijít s argumentem, jak došli k tomu, že jsme pro ně nedůvěryhodní. S ministerstvem školství komunikuju každodenně, tak je otázka, kdy ta averze vznikla. Jestli v době, kdy se začalo mluvit o výběru strategického partnera Sazky nebo když se začalo mluvit o majetku ČSTV…

Tím, že se peníze z rozpočtu ministerstva financí rozdělovaly přímo svazům, ale ČSTV o finance přišlo. Podaří se vám je stoprocentně nahradit?

Tak se to říká, ale ty svazy jsou členy ČSTV, navíc přes něj šly peníze od ministerstva školství, takže to půjde. V regionálních sdruženích chybět budou a musíme je nahradit třeba reklamním plněním či tím, že ČMFS a další velké sporty nám ty služby budou hradit. Ale finance můžou chybět ve společných výdajích například na úrazové pojištění pro všechny členy včetně osobní odpovědnosti trenérů, což je asi 16 miliónů, a krytí nákladů v souvislosti se svazem OSA ohledně hudební produkce při sportovních akcích. Je tu i varianta, že tyto smlouvy budeme muset vypovědět.

Mluvil jste o tříštění potenciálu, ale nepřispívá k němu i to, že v ČSTV komora tělovýchovných jednot a klubů chystá vlastní Asociaci sportovních klubů?

To ne. Pan Kubec (předseda krajského sdružení ČSTV v Ústí nad Labem – pozn. red.) přišel s námětem, aby se vytvořila platforma pro prezentaci obhajoby existence právě tělovýchovných jednot a klubů.

Ministr financí Kalousek chystá novelu loterijního zákona, která by měla přinést více peněz do sportu. Jste s ní obeznámen a vítáte ji?

Určitě, z pohledu majoritního akcionáře už dlouho říkáme, že jen Sazka a snad Synot odvádí akcionářům víc než zákonných 20 procent. Řada dalších se rozdělila na malé společnosti, aby odváděli pět procent, navíc odvody na veřejně prospěšné účely se často řeší jiným způsobem.

Reklama

Související témata: