Hlavní obsah

V záhřebské hale je před ME v krasobruslení polní nemocnice

Záhřeb

Dva měsíce před plánovaným začátkem mistrovství Evropy v krasobruslení v Záhřebu se tamní hala proměnila v polní nemocnici pro pacienty s covidem-19. Chorvatsko mělo v posledních dnech rekordní přírůstky lidí nakažených koronavirem a kvůli nepříznivé epidemiologické situaci může být šampionát v ohrožení.

Foto: Hiro Komae, ČTK/AP

Dva měsíce před plánovaným začátkem mistrovství Evropy v krasobruslení v Záhřebu se tamní hala proměnila v polní nemocnici pro pacienty s covidem-19. V Japonsku se na ISU Grand Prix závodí, ale při dodržení přísných podmínek.

Článek

V Areně Zagreb je umístěna stovka lůžek, počet se však má zvýšit až na 270. O pacienty v hale se bude starat 18 lékařů a 55 sester.

"Budou zde nemocní s mírnějším či středně těžkým průběhem nemoci, kteří budou potřebovat péči několik dnů," řekl televizní stanici N1 koordinátor polní nemocnice Davor Vagič. V hale bude i laboratoř na provádění testů, rentgen a resuscitační oddělení. "Stav pacientů s covidem-19 se může rychle zhoršit," uvedl Vagič.

Arena Zagreb, otevřená v roce 2008, pojme na sportovní akce zhruba 16 tisíc diváků. Krasobruslařský šampionát má být další vrcholnou soutěží, kterou bude hostit, po zápasech mistrovství světa a Evropy házenkářů.

Polní nemocnice byly během pandemie koronaviru vybudovány i ve velkých sportovních halách v Sacramentu či Montrealu. České ministerstvo zdravotnictví dostalo v říjnu nabídku od společnosti PPF k využití pražské O2 areny, ale nevyužilo ji a polní nemocnice vznikla na výstavišti v Letňanech.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články