Hlavní obsah

Roční vyšetřování sexuálního násilí ve sportu přineslo ve Francii 400 obvinění

Paříž

Rok trvající celonárodní vyšetřování ve Francii zaměřené na sexuální násilí ve sportu odhalilo více než 400 trenérů, učitelů a dalších lidí, kteří jsou podezřelí ze zneužívání či jeho utajování. Ministerstvo sportu na základě nasbíraných dat uvedlo, že většině obětí bylo méně než 15 let. Údajné zneužívání zahrnovalo sexuální napadení, obtěžování a další násilí.

Foto: Michel Spingler, ČTK/AP

Rok trvající celonárodní vyšetřování ve Francii zaměřené na sexuální násilí ve sportu odhalilo více než 400 trenérů, učitelů a dalších lidí, kteří jsou podezřelí ze zneužívání či jeho utajování. (ilustrační foto)

Článek

Ministerstvo dodalo, že šedesát obviněných lidí čelí trestnímu řízení, více než stovka dočasně či trvale opustila své funkce a další případy vyšetřují místní úřady.

Obvinění se týkají 48 sportovních federací. Mezi obviněnými je 96 procent mužů, na straně obětí je 83 procent žen, přičemž 63 procent postižených bylo mladších 15 let.

Vyšetřování bylo spuštěno loni v únoru poté, co elitní krasobruslařka Sarah Abitbolová ve své knize uvedla, že ji jako náctiletou v letech 1990-92 znásilňoval trenér Gilles Beyer. Koč byl následně obviněn ze sexuálního napadení a je vyšetřován.

Po odhalení Abitbolové vystoupilo s tvrzením o sexuálním násilí ze strany koučů i několik dalších krasobruslařek. Ministerstvo sportu následně zřídilo platformu pro svědectví sportovců a zorganizovalo roční vyšetřování.

Reklama