Hlavní obsah

Moderní pětibojaři vybojovali na ME pátá místa ve štafetách

Nižnij Novgorod

Čeští moderní pětibojaři vybojovali na mistrovství Evropy v Nižním Novgorodu dvě pátá místa ve štafetách. V pondělí se o to v konkurenci jen šesti dvojic zasloužily Anna Roubíčková s Barborou Rajnoch, v úterý je mezi devíti mužskými týmy napodobili Marek Grycz s Martinem Bilkem.

Foto: Filip Komorous/ČSMP

Moderní pětibojařka Anna Roubíčková na MS v Káhiře

Článek

"Určitě má (výsledek mužů) vyšší hodnotu než včerejší páté místo holek, kterých bylo méně. Ale protože mají ti kluci předpoklady k vyšším umístěním, tak spokojenost dnes určitě není," uvedl v tiskové zprávě asistent reprezentačního trenéra Libor Capalini.

Mistry Evropy se stali Bělorusky Volha Silkinová a Anastasija Prokopenková a Italové Giuseppe Mattia Parisi a Roberto Micheli.

V obou závodech čeští reprezentanti ztratili nejvíc bodů v šermu. Grycz s Bilkem nicméně ovládli plavání, byli druzí v parkuru a ještě před závěrečnou kombinací běhu a střelby figurovali na medailové pozici. Jenže na střelnici se jim nedařilo a propadli se.

"Martin poslední dobou se střelbou bojuje. Tu první zvládl dobře, pak přišlo zhoršení," konstatoval Capalini. Grycz převzal štafetu jako pátý. "Marek měl pak soupeře, kteří jsou v této disciplíně standardně silnější než on. Zkusil to v první, druhé střelbě, ale nezůstal s nimi v kontaktu. Bronz se natolik vzdálil, že vzhledem k individuální soutěži nemělo už smysl běžet úplně naplno," uvedl Capalini.

Ženské duo už po šermu zcela vypadlo z boje o medaile. "Bohužel právě závod pro holky de facto skončil. Nechytly začátek a nechytly se pak ani v průběhu," konstatoval Capalini. Před během byly Češky páté. "Tam už šlo spíš o to, aby si osahaly střelnici a trať. A aby si potvrdily dobrý pocit z toho, že jsou dobře připravené pro individuální závod," řekl Capalini.

Kvůli nízkému počtu závodníků, který zapříčinily předolympijská příprava, termínová kolize s juniorskými vrcholnými závody i koronavirová opatření, se neuskuteční kvalifikace individuálních závodů. Ve finále v sobotu a v neděli budou Českou republiku reprezentovat Rajnoch, Roubíčková, Grycz, Ondřej Polívka, David Kindl a Ondřej Svěchota.

Reklama

Související témata: