Hlavní obsah

Neumřít a v závěru zrychlit, byl plán Sáblíkové před osmým triumfem ve Světovém poháru

Heerenveen/Praha

Osmý triumf ve Světovém poháru na dlouhých tratích. Rychlobruslařka Martina Sáblíková v sobotu ukončila ve finálovém závodě na tři kilometry v Heerenveenu úspěšnou sezónu, v níž se zatřpytilo olympijské zlato a stříbro.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Osminásobná vítězka SP rychlobruslařek na dlouhých tratích Martina Sáblíková.

Článek
Fotogalerie

K celkovému prvenství jí stačilo čtvrté místo. Podstatné bylo vítězství v poslední rozjížďce nad největší Soupeřkou Němkou Claudií Pechsteinovou. „Závod byl velice těžký, ale to je každá trojka. Šla jsem do něj s cílem porazit Pechi, která jediná mě mohla ještě připravit o celkové prvenství. Ztrácela na mne osmdesát bodů, a tady se dávalo o polovinu víc, než v jiných závodech, tedy sto padesát za první místo. Ostatní soupeřky už mě dohnat nemohly,“ říkala spokojená Sáblíková do telefonu v rozhovoru pro Sport.cz a Právo.

Dvě desetinky mrzely

Svůj prvotní cíl, porazit obávanou německou hvězdu plnila brzy po startu. „Těsně jsem vedla od začátku. Najisto jsem šla před ní ve druhém kole, kdy jsem při střídání drah šla do vnitřní, tedy kratší, a ona do vnější. Tahali jsme se o body celou sezónu, až minulý týden v Inzellu jsem jí utekla na osmdesát bodů,“ popsala Sáblíková závod, v němž ji sice třísla tolik netrápila, jako v jiných startech, ale... „Nohy bolely standardně. To k trojce nebo pětce patří,“ dodala.

Sáblíková šla do boje i s dalším cílem. „Neumřít a v závěru zrychlit. Průběžné časy jsem věděla. S trenérem Novákem jsme byli domluvení, že to je poslední závod sezóny, takže jsem odstartovala rychleji, než obvykle. V posledních kolech jsem se snažila zrychlit a čas zlepšit, ale těsně mi uniklo lepší umístění, i když jsem dokázala jezdit dobré časy za 32 sekund. Závod jsem si docela užila, ale přiznám se, že mě trochu mrzí dvě desetinky sekundy, které nakonec chyběly na druhou příčku,“ přiznala česká ledová královna.

Srovnávat osm v řadě jdoucích vítězství ve Světovém poháru Sáblíková nechtěla. „Každý ten triumf byl těžký. Když jedete osm let po sobě po šesti závodech ročně a v nich pokaždé o špičku, ať se cítíte skvěle nebo nastupujete se zraněním, pak to dá zabrat. V téhle sezóně to bylo zajímavé tím, že jsme se tahaly o body s kamarádkou Pechi,“ konstatovala.

Dát se zdravotně do kupy

V Heerenveenu se jede koncem týdne mistrovství světa. Na něm bude Sáblíková chybět. „Asi mě to doma u televize bude trochu mrzet, že tu nejsem. Kdo by nechtěl startovat na mistrovství světa a ještě v Nizozemsku, které je Mekkou rychlobruslení a je to tu pecka. Na druhou stranu jsem se připravovala hlavně na olympiádu. Po ní byla spousta společenských akcí, méně jsem trénovala, což bylo znát a únava je veliká. Než se dál trápit, bude lepší se dát zdravotně do pořádku,“ vysvětlila svoje rozhodnutí Sáblíková.

Na skvělé sezóně ji mrzely jen zdravotní problémy. „Výsledkově byla báječná. Jen ty zdravotní problémy mi ji ztížily. Ale to negativní odezní a zůstanou medailové vzpomínky. Moc děkuji trenéru Petru Novákovi, který mě opět výborně připravil, celému týmu a také fanouškům,“ ohlédla se za sezónou. O začátku nové zatím nemá potuchy. „O tom se teprve budeme s trenérem Novákem bavit, až budeme odpočívat,“ dodala Sáblíková.

Reklama