Hlavní obsah

Nejšťastnější Lišák! Šašek z Leicesteru završil titulem mistra světa skvělý double

Londýn

Celý Albion se sklání před pohádkovým příběhem Lišek. Pouze jediný jejich skalní příznivec ovšem během magické pondělní noci oslavil mistrovský double. Mark Selby získal titul mistra světa ve snookeru pouze 13 minut poté, co se jeho rodný a milovaný Leicester stal senzačním šampiónem fotbalové Premier League. „Nevím, co je pro mě větší šok. Jestli to, že jsem podruhé mistrem světa, nebo že je šampiónem Leicester,“ jásal po vítězné finálové bitvě s Čínanem Ding Junhuiem (18:14).

Foto: Mike Egerton, ČTK/AP

Magická noc Marka Selbyho! Podruhé se stal mistrem světa ve snookeru jen pár minut poté, co jeho milovaný Leicester City získal definitivu fotbalového mistra Anglie...

Článek
Fotogalerie

Má hned dvě přezdívky. „Mark Žralok" vzhledem k tomu, že jako snookerová světová jednička jen těžko hledá soupeře. A také „Šašek z Leicesteru", kterou si vysloužil kvůli své nátuře bavit vždy, všude a za každých okolností.

Druhá přezdívka také vystihuje, jak moc je vázaný na své rodné město. Však také po druhém vítězství na Masters bylo jeho jméno v dubnu 2010 při slavnostním ceremoniálu na radnici přidáno na chodník slávy za účasti leicesterského primátora.

A teď během třinácti minut dva tituly najednou! „Nejlepší noc mého života. Třeba fotbalisté za dva roky vyhrají Premier League znovu a já tady taky," vyhlásil Mark Selby (32) v divadle Crucible v Sheffieldu, které je tradičním dějištěm snookerového šampionátu. U mistrovského poháru pózoval s fotbalovou vlajkou svého oblíbeného týmu.

Nemysli teď na fotbal, říkal si

Moc dobře samozřejmě věděl, že zatímco on se blíží k vítězství ve finále, na Stamford Bridge probíhá duel Chelsea s Tottenhamem, který může Leicesteru stvrdit titul.

„Šel jsem ke stolu a uvědomoval si, že důležitý zápas v Londýně začíná. Snažil jsem se však na to moc nemyslet, aby fotbal neodvedl mou pozornost od toho, co jsem musel udělat," vylíčil Selby, jak při závěrečných strcích prožíval hned dvojí nervozitu.

Když na Stamford Bridge zazněl závěrečný hvizd, Selby teprve potápěl první červenou kouli při svém závěrečném vítězném náběhu.

„Během finále jsem nevěděl, že už je Leicester mistrem. Až po něm. Chlapík, který seděl v hledišti vedle mě, mi zvěstoval, že zápas skončil 2:2. Od něj jsem se skvělou zprávu dozvěděl poprvé..."

První titul spojil s postupem Lišek

Zatímco Lišky začínaly sezónu s kurzem 5000:1 na titul, on se stal mistrem coby světová jednička.

„Jsem docela emotivní. Když se podíváte na hráče, kteří získali titul dvakrát, zjistíte, že je to elitní skupina. A je něco extra, že já se k nim připojil," cení si Selby.

Stephen Hendry, Steve Davis, Ronnie O'Sullivan, John Higgins a Mark Williams dosud byli jedinými hráči v moderní éře, kteří vyhráli dva a více titulů.

A ještě jedna paralela se Selbyho oblíbeným mužstvem se nabízí. První titul získal před dvěma lety proti O'Sullivanovi ve stejném roce, v němž Leicester postoupil mezi elitu...

Reklama

Související témata: