Hlavní obsah

Bláznivý rok boxerského krále Furyho. Z trůnu sešup až na úplné dno!

Praha

Přesně před rokem se oba zapsali do historie boxu. Poté přišlo dvanáct měsíců, během nichž šlo převážně o frašku, v níž se přetřásaly urážky. Prostor dostaly dokonce i drogy a alkohol, jen na box už nezbyl čas. Tyson Fury porazil před rokem Vladimira Klička a přivlastnil si čtyři pásy šampióna profesionálních organizací WBA, WBO, IBO a IBF. Brit se stal novým mistrem světa v těžké váze, Ukrajinec poznal pocit porážky po jedenácti letech. Mohla se začít psát nová etapa, místo toho ale přišlo KO mimo ring.

Foto: Profimedia.cz

Tyson Fury si se životosprávou velkou hlavu nedělal, takto se ukázal před odvetou na tiskové konferenci s Vladimirem Kličkem.

Článek

„Je tu začátek nové éry. Kličko byl velký šampión, ale každému jednou dojde čas. Budu nejcharizmatičtější šampión od dob Muhammada Aliho," holedbal se Fury, který jako potomek irských kočovníků získal přezdívku Král cikánů.

Na konci roku 2015 se objevila zpráva, že Fury bude mezi kandidáty na britského sportovce roku, což vyvolalo nevoli tisíců fanoušků. Těm se nelíbilo jeho chování - homofobní a sexistické výroky. Mimo jiné také řekl, že ženy patří do kuchyně a na záda.

Mezitím sesazený šampión Kličko spřádal plány na odvetu. Druhá strana s tím také neměla problém. Nebo se tak alespoň tvářila. Kde se Fury objevil, kam zašel, vzbudil pozornost. Například když Deontay Wilder obhájil titul organizace WBC nad Polákem Arturem Szpilkou, byl u toho i Brit. „Poslouchej, šampióne, existuje jeden Tyson Fury. Porazím i tebe. Sundám tě klidně i na tvé zahrádce. Kdykoliv, kdekoliv," pustil se přímo v ringu do Wildera rodák z Manchesteru.

Jsem tlusťoch a nemám životosprávu, řekl Fury

Diváci se bavili, bylo veselo, prostě show, která ke sportu patří. Postupně se ale vše měnilo v tragédii, která neměla s boxem moc společného.

Fury porazil šampióna a stal se obletovaným, jenže už nešlo o tvrdé údery, ale rány pod pás. V únoru ještě žila šance na odvetu, hovořilo se o květnu a červnu, jenže Fury nemohl najít motivaci. Nakonec došlo k dohodě na datu 9. července. „Tohle bude můj nejlepší zápas," napsal Fury na svém twitteru. „Jsem tlusťoch, nemám životosprávu, ale i to na tebe stačí," rýpl si Brit. Za měsíc ale prohlásil, že si poranil kotník. Na světě byl nový termín: 29. října.

Konečně box? Nikoliv. Antidopingová agentura (UKAD) potvrdila, že Fury je kvůli pozitivnímu testu předběžně suspendován, přesto mohl stále boxovat, ale Brit nepotvrdil termín odvety a Kličkovi došla trpělivost, dokonce pohrozil soudem. V září Fury potvrdil, že bude boxovat, ale přitom byl stále vyšetřován kvůli dopingu, hrozilo mu odebrání všech mistrovských pásů.

Alkohol, drogy, deprese a konec

Aby nebylo překvapením málo, stále úřadující šampión vyslal do světa balónek, že končí. „Ha ha ha, mysleli jste si, že se cikánského krále zbavíte tak lehce? Zůstávám," napsal ten samý den na twitteru. „Až se uzdravím, budu hájit to, co je mé - trůn těžké váhy," dodal 206 centimetrů veliký boxer.

„Tahá box bahnem," dodal jen smutně Kličko.

Za týden bylo vše jinak, psal se říjen 2016. Furyho dohnal alkohol, kokain, doping, urážky a dva odklady obhajoby světových pásů. Oznámil konec. „Chlastal jsem a bral kokain. Jedině to mi pomáhalo vyrovnat se s depresemi. Proč bych neměl brát kokain? Nebyl jsem v posilovně několik měsíců, netrénoval jsem, procházel jsem depresemi. Lékaři tvrdí, že mám verzi bipolární poruchy. Jsem maniodepresivní. Doufám, že mě někdo zabije předtím, než zabiju sebe," vysypal ze sebe pro časopis Rolling Stone.

Po pár týdnech promluvil i jeho strýc a trenér Peter Fury. „Pokud vím, začal s léčbou. Myslím, že pro zlepšení je potřeba čas, je těžké o tom hovořit, ale já si umím představit, že by mohl být za pár měsíců v pořádku."

Vrátí se Fury v roce 2017? A co vlastně Kličko? Před měsícem se zranil a v roce 2016 už do ringu nevkročí.

Reklama

Související témata: