Hlavní obsah

Famózní Sáblíková má další zlato z MS! Ovládla svoji nejsilnější trať. Erbanová znovu těsně bez medaile

Kanghung
Aktualizováno

Martina Sáblíková dokázala po stříbrné medaili ze čtvrtečního závodu na 3 kilometry už podeváté obhájit zlato na své nejsilnější trati. Na druhém místě skončila nestárnoucí Claudia Pechsteinová, třetí byla Kanaďanka Blondinová.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Martina Sábliková při jízdě v korejském Pchjončchangu.

Článek

Rychlobruslařka Martina Sáblíková se stala podeváté za sebou mistryní světa v závodě na 5000 metrů. Svou dominanci na této trati potvrdila i dnes v korejském Kangnungu, kde zvítězila v nejlepším čase sezony 6:52,38 minuty. Druhou Němkou Claudii Pechsteinovou, která brzy oslaví 45. narozeniny, porazila o 1,55 sekundy. Bronz získala Kanaďanka Ivanie Blondinová.

Devětadvacetiletá Sáblíková se díky triumfu v dějišti olympijských her 2018 stala nejúspěšnější rychlobruslařkou v historii světových šampionátů na jednotlivých tratích. Ziskem třinácté zlaté medaile trojnásobná olympijská vítězka překonala Nizozemku Ireen Wüstovou a německou legendu Anni Friesingerovou-Postmaovou.

"Je to super, nádherné. Když jsem viděla, jaké časy jely holky přede mnou - Pechy, Blondinová i Ruska Jurakovová, věděla jsem, že to bude strašně těžké," řekla Sáblíková.

Věděla, že musí být rychlá

Svěřenkyně trenéra Petra Nováka se představila až v závěrečné rozjížďce s Němkou Bente Krausovou, takže už před startem věděla, že musí zajet velmi rychlý čas. Zejména Pechsteinové, která získala již třicátou medaili z MS na jednotlivých tratích, se závod vydařil. Sáblíková, která v Kangnungu získala ve čtvrtek stříbro na trojce, ale od začátku nasadila optimální tempo a splnila roli hlavní favoritky.

"Uprostřed závodu jsem se to snažila ještě víc rozjet a snažila jsem se to vydržet. Když mi Petr dvě kola před cílem hlásil, že mám náskok asi dvě a půl vteřiny, už jsem věřila, že to bude zlato. Deváté zlato v řadě je neskutečné, strašně si to užívám," radovala se Sáblíková.

Trojnásobná olympijská šampionka získala v Koreji po stříbru na trojce druhou medaili, žádnou oslavu ale neplánuje. V neděli se ještě představí v závodě na 1500 metrů.

"Mám tady splněno, ale pojedu, co to půjde. Všichni vědí, že patnáctistovka není úplně moje trať, že jsou tu rychlejší holky. Jsem strašně ráda, že si dráhu mohu před olympiádou ještě jednou v závodě vyzkoušet," dodala Sáblíková.

Závod na 1000 metrů jely  Nikola Zdráhalová a hlavně Karolína Erbanová, která měla při shodě okolností i medailové ambice. Ani přes zlepšení letošního osobáku to však na medaili nestačilo a Erbanová zůstala pátá. Zvítězila Američanka Bergsmaová před Kodairovou a Nizozemkou Ter Morsovou.

Zlatý double manželům Bergsmovým překazil v závodě na 10.000 metrů nizozemský fenomén Sven Kramer, jenž stříbrného krajana Jorrita Bergsmu porazil na maratonské trati o pět sekund. Třicetiletý Kramer získal své devatenácté zlato z MS na jednotlivých tratích, dalších osm má ve sbírce ze světových šampionátů ve víceboji.

Dominanci Nizozemců, kteří vyhráli sedm z deseti závodů na tomto mistrovství světa, potvrdil vítězstvím na 1000 m Kjeld Nuis.

Mistrovství světa v rychlobruslení na jednotlivých tratích v Kanghungu (Korea):
Ženy: 5000 M
1. Sáblíková (ČR) 6:52,38
2. Pechsteinová (Něm.) 6:53,93
3. Blondinová (Kan.) 6:57,14
4. Jurakovová (Rus.) 6:57,27
5. De Jongová (Niz.) 6:59,33
6. Weidemannová (Kan.) 6:59,75
1000 m:
1. Bergsmaová (USA) 1:13,94
2. Kodairaová (Jap.) 1:14,43
3. Ter Morsová 1:14,66
4. Leenstraová (obě Niz.) 1:15,06
5. Erbanová (ČR) 1:15,14
6. Takagiová (Jap.) 1:15,47
...24. Zdráhalová (ČR) 1:18,52

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články