Hlavní obsah

Zadlužení lyžaři, šampionát kanoistů ohrožen… Situace sportu je kritická, varuje Kejval

Michal OsobaPrávo

Sportovní svazy se musejí zadlužovat, chybějí jim peníze na pořádání významných akcí, výhled na příští týdny je značně nejistý. Na český sport tvrdě dopadly důsledky policejního vyšetřování rozdělování dotací a následného pozastavení toku peněz od státu.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval po mimořádném zasedáním výkonného výboru k dotační kauze.

Článek

„Situace je velmi kritická. Ze šesti miliard určených na sport bylo k dnešnímu dnu vyplaceno asi patnáct procent, například Český olympijský výbor nezískal ani korunu,“ upozornil po včerejším zasedání výkonného výboru předseda ČOV Jiří Kejval.

Pozastavení se dotkne takřka všech sportovních akcí v ČR. „Lyžařský svaz je v katastrofální situaci, po pořádání juniorského mistrovství světa ve snowboardingu nedostal přislíbené peníze, půjčil si a teď to nemá z čeho vracet,“ říká Kejval.

Pelta? Měl by zvážit setrvání

Do potíží se dostali organizátoři mistrovství Evropy ve veslování i mistrovství světa v kanoistice v Račicích. „Konání akce je ohroženo, v dotaci je třetina celkových nákladů,“ hlásí předseda Českého svazu kanoistů Jan Boháč.

Výkonný výbor ČOV pověřil Kejvala, aby o nápravě financování jednal přímo s premiérem. „Stávající ministryně se snaží, aby peníze byly vyplaceny, ale ministerstvo je do značné míry paralyzováno,“ upozorňuje Kejval. Šéfka rezortu Kateřina Valachová v reakci na kauzu, v níž byla obviněna i její bývalá náměstkyně Simona Kratochvílová, odstoupí na konci května.

Obviněný je také šéf českého fotbalu Miroslav Pelta, jenž nadále zůstává místopředsedou ČOV pro sport. „Stanovy s takovou situací nepočítají, takže je to buď na plénu, které je až za necelý rok, nebo na panu místopředsedovi. Můj názor? Určitě by bylo fajn, kdyby zvážil své setrvání. A v případě, že se podaří očistit obvinění, bude vítán zpátky,“ dodal Kejval.

O pozastavení funkce požádal předseda revizní komise ČOV Zdeněk Bříza, jenž rovněž figuruje mezi obviněnými v kauze. Výkonný výbor mu ale vyjádřil podporu.

Reklama