Hlavní obsah

Protiproudu, řasám a únavě navzdory. Jachtař Koláček dojel životní závod čtvrtý mezi nováčky

Dieppe

Jachtař Milan Koláček skončil jednadvacátý při své premiéře v závodu La Solitaire Urgo Le Figaro. První Čech, který změřil síly v jednom z nejnáročnějších klání sólo jachtařů, dojel čtvrtý mezi nováčky.

Jachtař Milan Koláček při závodu La Solitaire Urgo Le FigaroVideo: Milan Koláček

 
Článek
Fotogalerie

Jachtař Milan Koláček

Závod odstartoval v neděli 4. června a každá ze čtyř etap měřila kolem 500 mil. Do cíle poslední doplul Koláček, který měl mimo jiné díky crowdfundingové kampani novou sadu plachet, v pátek ráno. V závěrečném dílu strávil téměř čtyři dny a noci na moři a ujel více než 500 mil ve vodách západní Bretaně a kanálu La Manche.

"Je to bezpochyby nejtěžší závod mé kariéry," řekl Koláček před startem. "Velmi intenzivní čtyři etapy navazují jedna na druhou a mezi nimi jsou jen dva tři dny odpočinku. Do cíle připlouváme na hranici úplného vyčerpání," dodal jachtař.

Třeba po druhé etapě dojel k molu v Concarneau zcela vyčerpaný a deprimovaný. „První tři dny a noci byly super až po Chaussée de Sein, kde byl strašně silný proud. Nedal jsem si pozor a nechal jsem se snést. Půl míle jsem pak doháněl skoro hodinu a ztratil několik míst. Byl jsem tak vyčerpaný, že jsem si musel jít lehnout, a do toho se mi nabalil paket řas na kýl. To mě výrazně zpomalilo," vylíčil kritický okamžik závodu.

Vítězem závodu, který se jel na lodích typu Beneteau Figaro 2, se stal Francouz Nicolas Lunven před krajany Adrienem Hardym a Charliem Dalinem.

Reklama