Hlavní obsah

Přetahování lanem, plážová házená i florbal. Který sport si řekne o olympiádu?

Praha

Od disciplín v Česku zcela exotických jako je raffa (sport s koulemi na principu pétanque) přes sporty s dávnou olympijskou tradicí jako je přetahování lanem po progresivní sporty typu florbalu, squashe či lezení. Širokou platformu disciplín okořeněnou třeba i závody na ploché dráze nabídnou Světové hry, které v polské Vratislavi proběhnou od pátku do příští neděle.

Foto: Martin Flousek, Český florbal

Florbal si na Světových hrách odbude premiéru - ilustrační foto.

Článek

Olympiáda neolympijských sportů, tak bývá označována akce, která se ve čtyřletém cyklu koná už roku 1981. Pro řadu disciplín či celých sportů je předstupněm, který je může vyslat mezi olympijskou smetánku.

V čem se závodí na Světových hrách
Hlavní sporty: tance (latinské, rock´n´roll, salsa, standard), moderní gymnastika (týmy), sportovní gymnastika (synchronizované skoky na trampolíně, mini trampolína, tumbling), akrobatická gymnastika, sportovní aerobik, kanoepolo, faustball, florbal, plážová házená, korfbal, lakros, squash, ju-jitsu, karate, muay-thai, sumo, lukostřelba (terénní), biliár, koulové sporty (pétanque, raffa, boule lyonnaise), bowling, silový trojboj, přetahování lanem, letecký sport (plachtění, parašutimus, paragliding), frisbee, záchranářský sport, orientační běh, kolečkové brusle (krasobruslení, in-line hokej, rychlobruslení), sportovní lezení (obtížnost, rychlost, bouldering), ploutvové plavání, vodní lyžování a wakeboarding.
Ukázkové sporty: americký fotbal, veslování na trenažeru, kickbox, plochá dráha (družstva).

Tak jako se to povedlo třeba rugby nebo sportovnímu lezení s karate, které se na Světových hrách představí naposledy a v Tokiu už se v nich bude soutěžit o olympijské medaile.

„Mezinárodní olympijský výbor potřebuje platformu, kde ty sporty vidí v akci a může je srovnat,“ líčí místopředseda Českého olympijského výboru Filip Šuman, jenž má Světové hry ve své gesci.

Při relativně časté obměně programu v posledních letech tak řada sportů cítí šanci proniknout na olympiádu. „Pokud se Mezinárodní olympijský výbor bude držet tendence, že pořadatelé můžou navrhnout některé sporty, a pak bude jejich zařazení schvalovat, může mít jejich prezentace na Světových hrách velký vliv,“ připomíná Šuman.

„A důležité samozřejmě je, aby pro ty sporty byly Světové hry nebo olympiáda absolutním vrcholem,“ líčí Šuman. Na to doplatil například baseball, jenž z olympijského programu na čas vypadl zejména kvůli neúčasti nejlepších zámořských hráčů.

Florbal v kratší variantě

Olympijskými ambicemi se netají například florbal, jenž si odbude na Světových hrách premiéru. Mužský turnaj se bude hrát na 3x15 minut místo standardních 3x20 a každý tým může mít v kádru jen 14 hráčů.

„To je běžná úprava u týmových sportů, rugby se také dostalo na olympiádu v sedmičkové verzi. A upřímně, u florbalu by před deseti lety nikdo nevěřil, že tu bude moct být skoro 90 hráčů,“ říká Šuman, jenž je zároveň prezidentem Českého florbalu.

Ve Vratislavi se představí cekem 65 českých sportovců, mezi medailové adepty patří florbalisté, in-line hokejisté, tanečníci Jakub Mazůch s Terezou Vodičkovou, plavec s ploutvemi Jakub Jarolím, lukostřelkyně Martina Macková, orientační běžci, parašutisté či vodní lyžaři. ČT sport nabídne přímé přenosy z tanců a florbalu.

Reklama