Hlavní obsah

Nebavme se o druhých místech. Cíl je titul a plné tribuny, nabádá legenda Sparty po návratu

Praha

Návrat do Sparty! Fotbalový brankář Jaromír Blažek má být jedním z klíčových mužů klubu, který chce v nadcházející sezóně zaútočit na titul. Čtyřiačtyřicetiletý borec, jenž před dvěma lety ukončil kariéru v Jihlavě, se stal marketingovým ředitelem futsalové Sparty Praha snící v sezóně startující v úterý večer o titulu.

Foto: achiv Sparta Praha futsal

Marketingový ředitel Jaromír Blažek a trenér futsalistů Sparty Beni Simitči.

Článek
Fotogalerie

„Ani já sám sebe jsem si neuměl představit v takové pozici," přiznává s úsměvem čtyřiačtyřicetiletý borec pyšnící se sedmi mistrovskými tituly a bronzem z mistrovství Evropy 2004. „Ale když mě vedení oslovilo, nebylo co řešit. Já udělám cokoliv pro jméno Sparta. Samozřejmě, do ragby bych se asi nepouštěl, ale futsal má hodně blízko k fotbalu," vysvětluje Blažek, jak se před dvěma měsíci spolupráce s futsalovou Spartu zrodila.

„Hlavní náplní je shánět partnery, ale dělám úplně všechno. Učím se za pochodu. Připravuji tabulky v excelu. Zajišťuji bannery, loga v křivkách... Je to práce s lidmi. Nechtěl jsem sedět doma. Potkávám zajímavé lidi," vypravuje Blažek, který fotbalovou kariéru ukončil před dvěma lety v Jihlavě a aktuálně chodí pro radost chytat za Újezd nad Lesy.

Kvůli pracovnímu vytížení však absolvuje jen jeden trénink v týdnu a zápas. „Povinností vyplývajících z nové pozice mám až nad hlavu. Vždy si říkám, že další týden už to bude lepší. Ale pak se kouknu do diáře a zjistím počet nasmlouvaných schůzek. Na dalšího půlroku budu v nekonečném kolotoči. Ale nestěžuji si. Je to nová etapa. Zajímavá."

Jméno mu u sponzorů často pomáhá otevřít dveře

Úspěšná fotbalová kariéra je pro Blažka právě při jednáních s potencionálním sponzory přínosem. „Jméno mi pomáhá otevřít dveře. Ještě mě nikdy úplně nevyrazili. Ale samozřejmě někdy i škodí. Každý nemá fotbalisty rád," krčí rameny a přiznává, že mnohdy partnery při schůzkách překvapí, kdo dorazil. „Když komunikujeme po emailu, nikdo jméno tolik neřeší. A pak dorazím na setkání a jsou překvapení, že jde o mě," směje se Blažek.

Vyjednal i úzké spojení s fotbalovou Spartou. Fanoušci, kteří mají permanentní vstupenku na Letnou, mají volný vstup i do arény na Podvinném mlýně. Upoutávku na derby se Slavií hrané příští pátek jen dva dny před fotbalovým pak zajistí největší hvězda nynějšího letenského kádru. „Jsme domluvení s Tomášem Rosickým, že nám pomůže," říká Blažek.

Už v úterý večer jeho klub vstoupí do nové sezóny. Bitvou s Plzní ve 20:30 hodin ve Sparta aréně na Podvinném mlýně načne novou éru. Klub během léta vydatně posiloval. Ale Blažek se při výběru nových jmen neangažoval. „Do sportovní stránky jsem se nepletl. Když to přeženu, pořádně jsem neznal pravidla. Všechno obstaral náš trenér Beni Simitči," přiznává Blažek.

Jeho zadání směrem k realizačnímu týmu je však jasné. „Prvotní úkol je, abychom měli pravidelně zaplněnou halu. Máme sedm Brazilců, takže kluci musí lidi bavit, aby se k nám vraceli," slibuje Blažek ofenzivní podívanou plnou gólů. „A z celkového hlediska je jasným úkolem titul. Nebavme se o druhém místě. Jsme přece Sparta," nabádá Blažek, že tým pod jeho manažerským vedením nehodlá být v soutěži jen účastníkem.

Reklama

Související témata: