Hlavní obsah

Nejtěžší lezecká cesta světa už má své jméno. Co Ondru inspirovalo?

Praha

Když leze na hranici možností, řve často na skále jako lev. Svůj poslední majstrštyk v norském Flatangeru, cestu v dosud neotevřené klasifikaci 9c, ale český lezec Adam Ondra pojmenoval Silence - Ticho. Přesně to prý cítil, když v brutálním převisu přelézal klíčové místo.

Adam Ondra při nacvičování Project HardVideo: www.adamondra.com

 
Článek

Ondra svůj projekt ve stropě jeskyně Hanshelleren, v němž tušil potenciál obtížnosti 9c, dosud pracovně nazýval všeříkajícím Project Hard. Bezprostředně po úspěšném prvním přelezu ale avizoval, že cesta dostane jiné jméno. „Regulérní název ještě nemám, ale snad mě napadne pojmenování, se kterým budu spokojený," vyprávěl v pondělním rozhovoru pro Sport.cz.

Po necelém týdnu je o jménu nejtěžší lezecké cesty současnosti jasno. Proč Silence? „Když jsem přelézal klíčové místo cesty, cítil jsem se, jako bych byl ve svém vlastním světě. Má mysl tonula v absolutním tichu, tělo bylo zrelaxované a přes extrémní obtížnost provádělo pohyby v naprosté harmonii. Když jsem dolezl ke slaňáku, chtěl jsem řvát, ale nemohl jsem. Byl jsem tak ohromený, že jsem ticho kolem nedokázal prolomit," napsal Ondra na svém instagramu.

Ondra je považován za nejlepšího sportovního lezce současnosti a hranici maximální obtížnosti zvedl už podruhé. V roce 2012 rovněž ve Flatangeru jako první na světě vylezl cestu v klasifikaci 9b+ a na stejném místě pak posunul laťku ještě o stupínek výš.

Linii Project Hard vytyčil v roce 2013 a na přelezu začal intenzivně pracovat v loňském roce. V Norsku byl celkem sedmkrát, dohromady nacvičováním extrémně náročných kroků tam strávil několik měsíců. Úspěšný přelez 45metrové cesty v 60stupňovém převisu pak realizoval minulou neděli během dvaceti minut.

Reklama