Hlavní obsah

Novák o Sáblíkové: Zvažovala, že na trojku vůbec nenastoupí

Heerenveen/Praha

Oba víkendové starty Martiny Sáblíkové na závodu Světového poháru na 1500 a 3000 m v Heerenveenu nevyšly výsledkově podle přání. Důvodem byly především zdravotní problémy třicetileté závodnice, jak uvedl pro Sport.cz a Právo její trenér Petr Novák.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Martina Sáblíková v závodu na 3000 metrů v rámci SP v Heerenveenu.

Článek

„V sobotu na patnáctistovce jí tělo vypovídalo službu. Bolest zad, s níž se tu potýká, neměla na samotný výkon takový vliv. Stěžovala si, že jí neposlouchaly už po třech stech metrech nohy a tušila, že to bude špatné. Nevím, jestli na ni něco leze, ale nemá chuť k jídlu a cítí se slabá. Takové stavy zná asi každý. Zvažovali jsme dokonce jednu chvíli, že na tři kilometry v neděli vůbec nenastoupí," prozradil trenér s tím, že nakonec se společně rozhodli, že pojede i kvůli tomu, aby si vybojovala místo v první osmičce a kvalifikovala se na svoji nejlepší trať 5000 m, která se jede příští týden ve Stavangeru.

Wüstovou málem předjela

„Martina se bála, že na trojce nepojede ani za 4:10 minuty. Nakonec z toho byl čas 4:05,70, jaký v Heerenveenu už několikrát zajela, ale také se s ním nevešla na stupně vítězů. V závodě jela s Ireen Wüstovou, která je na trojku vynikající. Martina si na ní nevěřila, začala pomalu, aby vůbec dojela do cíle, ale vyhecovala se a v závěru ji málem předjela. Po závodě se přiznala, že v závěru se cítila dobře. To je fajn, protože ji nakonec výsledek zdravě nabudil a já jsem také spokojený. Dvě sekundy na de Jongovou není moc. Věřím, že v Hamaru už to bude dobré. Zpočátku jsem z toho měl strach, že opravdu pojede kolem 4:10. Ukázalo se, že ta nepovedená patnáctistovka byl jen úlet," oddechl si Novák. Sáblíková se po třech letech nedostala na této trati na stupně vítězů.

Spokojený byl i s výkony Karolíny Erbanové na krátkých tratích a mladých dlouhotraťařek. „Nikola Zdráhalová rozjela trojku moc rychle, pak jí chyběly síly, ale beru, že to prostě chtěla zkusit. Natálie Kerschbaummayr si zajela svůj nejlepší evropský čas, což je také povzbudivé. Když to půjde takhle dál, bude dobře. Hlavně musejí být děvčata zdravá," dodal kouč s tím, že večer budou se Sáblíkovou řešit její stav. Dokonce zvažují, že se vrátí do Prahy na nějaké odborné vyšetření.

Reklama

Související témata: