Hlavní obsah

Cyklista Jiří Ježek zlatý ve stíhacím závodě

Daniel Pavlis, ČPTSport.cz

Druhou zlatou medaili pro Českou republiku na paralympijských hrách v Pekingu vyjel na velodromu Lao-šan cyklista Jiří Ježek ve stíhacím závodě na 4 kilometry v kategorii LC2. V přímém souboji o zlato se světovým rekordmanem Robertem Alcaidem ze Španělska byl český reprezentant o více než tři vteřiny rychlejší.

Foto: Daniel Pavlis

Český cyklista Jiří Ježek

Článek

Skvělého výsledku dosáhl Jiří Ježek už v kvalifikaci, kterou vyhrál časem nového paralympijského rekordu. Navíc byl o více než šest sekund rychlejší než Španěl Alcaide. Bezpečný odstup od svého soupeře si Ježek držel i ve finálové jízdě, ve které ho podporoval početný český fanklub v hledišti. Trojnásobný mistr světa prolétl čtyři finálové kilometry v čase 4:46.999 a díky triumfu na čínském velodromu získal již svou čtvrtou zlatou medaili z paralympijských her.

„Paralympiáda je pro mě naprostý vrchol. Je nejvíc mediálně sledovaná a i když jsem profesionál, tak tohle je úplně to nejlepší, čeho jsem mohl dosáhnout. Jsem strašně šťastný, že se podařilo zúročit tvrdou přípravu,“ zmínil čerstvý medailista.

Pro úspěch ve stíhacím závodě udělal Ježek se svým realizačním týmem maximum: „Určitě to byla nejtvrdší příprava a my jsme před sebou viděli jen tenhle závod. Jel jsem podle trenéra Viktora Zapletala, který mi hlásil časy, abych třeba moc nepřepálil začátek,“ přiblížil taktiku během závodu.

Navázal na stejný úspěch z her v Sydney

Ježek zlatým triumfem ve stíhacím závodě navázal na stejný úspěch v této disciplíně z paralympijských her v Sydney v roce 2000. Od té doby měl na čtyřkilometrové trati vždy alespoň jednoho přemožitele. Před čtyřmi lety v Aténách skončil stříbrný, stejně jako na mistrovství světa v roce 2006. O rok později ve francouzském Bordeaux bral bronz.

V Pekingu je Ježek jedním z nejvytíženějších českých reprezentantů. Ještě ho čekají čtyři starty, závod na kilometr s pevným startem hned den po zlatém úspěchu. „Může to mít trochu vliv na výkon, ale hlavně kilometr jedou specialisti jen na tuhle disciplínu. Soupeřit s nimi bude velmi těžké,“ konstatoval jediný český cyklista, který zasáhl do pondělního programu na velodromu Lao-šan. Přesto bude mít i v této disciplíně medailové ambice: „Když se všechno povede, měl by být určitě do pátého místa. Když se zadaří, měl by být i do třetího,“ doufá reprezentační trenér Viktor Zapletal.

POH V PEKINGU:
Stíhací závod na 4 km v kategorii LC2
1. Jiří Ježek, CZE (4:46.999), 2. Roberto Alcaide, ESP (4:50.318), 3. Jan Boyen, BEL (4:56.630)

Reklama

Související témata: