Hlavní obsah

Fenomén Nadal! Nezničitelný Španěl se jako první kvalifikoval na "zakletý turnaj", který nikdy nevyhrál

Stylově. A naprosto přesvědčivě. Světová jednička Rafael Nadal si jako první tenista letošního ročníku zajistil účast na listopadovém Turnaji mistrů. Rozhodlo o tom jeho čtvrtfinálové vítězství v Torontu nad Marinem Čiličem. Na klání pro osm nejlepších tenistů sezóny se kvalifikoval už počtrnácté v řadě.

Foto: Ben Curtis, ČTK/AP

Rafael Nadal slaví po jedné z vyhraných výměn nad Novakem Djokovičem.

Článek

Jistou účast na setkání tenisové smetánky mají kromě Nadala i dvojnásobné grandslamové šampiónky Kateřina Siniaková a Barbora Krejčíková. A to není z českého pohledu zdaleka vše. Podle současného žebříčku by si v Singapuru zahrály i Petra Kvitová a Karolína Plíšková ve dvouhrách, v deblech pak Andrea Sestini Hlaváčková spolu s Barborou Strýcovou a Květa Peschkeová s brněnskou rodačkou reprezentující Spojené státy Nicole Melicharovou.

Ale zpět k úřadujícímu tenisovému šampiónovi. Nadalova sbírka totiž ani v dvaatřiceti letech není zdaleka ukončená. Pokud by Rafa ukončil letošní ročník na pozici tenisového krále a popáté v kariéře zakončil rok jako světová jednička, dotáhl by se s pěti zářezy na Jimmyho Conorse a Rogera Federera, jen o jeden víc má lídr této statistiky Pete Sampras.

Statistiky rodáka z Mallorky jsou však mnohem pestřejší. Na okruhu Nadal vyhrál už 900 zápasů, což se v padesátileté historii open éry povedlo jen pěti tenistům. Letošní skóre? Z jednačtyřiceti zápasů prohrál jen tři. Navíc má doma 32 trofejí z turnajů Masters a především sedmnáct pohárů za triumfy na turnajích velké čtyřky.

A pokud vás zajímá, kdy se Nadal stal poprvé světovou jedničkou, pak věřte, že 18. srpna to bude na den přesně deset let.

Jen hradby londýnské pevnosti nájezdům nejlepšího antukového tenisty všech dob odolávají. O její zdi si Nadal vylámal zuby již devětkrát (pětkrát se navzdory kvalifikaci turnaje nezúčastnil). Téměř až na nádvoří se dostal dvakrát, v roce 2010 skončil ve finále na Federerovi, o tři roky později byl nad jeho síly Djokovič.

"Čtrnáctkrát v řadě jsem se kvalifikoval na Turnaj mistrů, to je něco krásného, moc si toho cením," jásal Nadal po triumfu nad Čiličem.

Další možnost dostane i tuto sezónu, která mu zatím vychází fantasticky. Od svého dubnového návratu na kurtu vyhrál čtyři turnaje (včetně jedenáctého titulu z French Open), na antuce držel neuvěřitelnou šňůru padesáti vyhraných setů v řadě!

Nejblíže k zajištění si účasti na Turnaji mistrů má Alexander Zverev, na dosah je i Roger Federer, který by se závěrečného podniku zúčastnil již pošestnácté, čímž by posunul vlastní rekord. Letenku si pomalu můžou pomalu kupovat Juan Martin del Potro, Novak Djokovič či Dominik Thiem. Blízko k premiérové účasti má i wimbledonský finalista Kevin Anderson.

Reklama