Hlavní obsah

Djokovič stíhá Federera. Podaří se mu ještě letos vyrovnat rekord legendy?

Praha

To, co předvádí Novak Djokovič od léta na kurtech, je nevídané! Jednatřicetiletý Srb chtěl po zklamání na French Open vynechat travnatou část sezóny. Nakonec si to ale rozmyslel a udělal dobře. Od Wimbledonu doslova řádí, letí žebříčkem vzhůru, sbírá jeden titul za druhým, a ještě letos může v počtu zisku nejcennějších trofejí dohnat famózního Rogera Federera.

Foto: Profimedia.cz

Roger Federer a Novak Djokovič na turnaji v Cincinnati.

Článek

Když se Novak Djokovič na začátku roku podrobil menší operaci bolavého lokte, myslel si, že se do své bývalé vynikající formy dostane rychle. Brzy začal trénovat a objíždět turnaje, avšak často nepřešel ani přes úvodní kolo. Jak sám později přiznal, návrat na kurty uspěchal.

Další velké zklamání pak přišlo na French Open. Tam ho ve čtvrtfinále porazilo překvapení turnaje, Ital Marco Cechinato a skleslý Djokovič zvažoval, že vynechá travnatou část sezóny. Avšak návštěva hor mu dodala novou sílu a rozhodl se, že do Wimbledonu odcestuje.

Nejslavnější grandslam vyhrál a fanoušci se radovali, že známý šprýmař je zpět ve své fantastické formě. A dokonce možná v ještě lepší. V Cincinnati ve finále porazil Rogera Federera a jako první tenista v historii získal všechny tituly z Masters. Minulý měsíc ovládl US Open a před pár dny kraloval v Šanghaji.

V žebříčku se vyhoupl na druhou příčku a od prvního Rafaela Nadala ho dělí pouhých dvě stě patnáct bodů. A to není vše, co může čtrnáctinásobný grandslamový vítěz ještě letos dokázat. V plánu má prestižní turnaj v Paříži a také Turnaj mistrů. Pokud by i tady triumfoval, dohnal by v celkovém počtu zisku nejcennějších trofejí z okruhu ATP (grandslamy, Turnaj mistrů a Masters) Federera.

Sedmatřicetiletý Švýcar má ve své bohaté sbírce dvacet trofejí z grandslamů, šest z Turnaje mistrů a sedmadvacet z turnajů Masters. Dohromady tedy třiapadesát. Djokovič má grandslamů čtrnáct, Turnaj mistrů ovládl pětkrát a turnajů Masters vyhrál dvaatřicet, to je dohromady padesát jedna.

Třetí v pořadí je s celkovým počtem padesát titulů Rafael Nadal. Světová jednička se na US Open zranila a od té doby nehrála. V Paříži by už měl dvaatřicetiletý Španěl hrát, otázkou je, v jaké bude formě. To však může být Novaku Djokovičovi jedno, protože pokud bude dál hrát jako v poslední době, tak bude s největší pravděpodobností tenistům zase brzy kralovat.

Podaří se Novaku Djokovičovi ještě letos dohnat v počtu zisku nejcennejších titulů Rogera Federera?
Ano.
65,1 %
Ne.
34,9 %
Celkem hlasovalo 2139 čtenářů.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori