Hlavní obsah

Česko - USA 2:0 Češky jsou blízko triumfu! Proti Američankám potřebují už jen jediný bod

Aktualizováno

Trofej je na dosah! České tenistky vedou ve finále Fed Cupu nad Američankami po prvním dnu 2:0. První bod pro tým Petra Pály vybojovala Barbora Strýcová, když otočila zápas se Sofií Keninovou a slavila výhru 6:7, 6:1, 6:4. Druhý přidala Kateřina Siniaková vítězstvím nad Alison Riskeovou 6:3, 7:6. Češky mají v neděli tři pokusy, aby získaly vítězný bod a pošesté za osm let zvedly nad hlavu stříbrnou trofej pro královny Fed Cupu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kateřina Siniaková v zápase proti Alison Riskeové z amerického týmu ve finále Fed Cupu.

Článek
Fotogalerie

S Barborou Strýcovou cloumaly emoce

K první dvouhře by měla od 12:00 nastoupit Siniaková proti Keninové, pak případně Strýcová s Riskeovou. Na české straně ale může naskočit do hry Petra Kvitová, která se potýká s nachlazením a proto dnes do hry nezasáhla. Američanky mají v záloze Danielle Collinsovou. Za stavu 2:2 by o vítězkách rozhodla čtyřhra.

"Potřebujeme dotáhnout aspoň jeden bod," řekl Pála v České televizi a neprozradil, jestli uvažuje o zařazení Kvitové do dvouher. "Musíme se pobavit, ale určitě se to bude lépe skládat za stavu dva nula," řekl kapitán.

Strýcová dál hrála trpělivě a přitom pestře a dohromady s výborným pohybem pomalu nahlodávala sebevědomí devatenáctileté novicky ve Fed Cupu. Ve druhé sadě odvrátila všech šest brejkbolů a Keninové povolila jen jeden game.

V dlouhých výměnách vracela jeden míč za druhým a Keninová často kazila z forhendu. V rozhodujícím dějství vedla Strýcová 4:1 a za stavu 5:2 podávala na vítězství, ale o servis přišla čistou hrou. Napodruhé už situaci zvládla, proměnila první mečbol, při kterém po náběhu k síti poslal volejem míček přesně do rohu.

První dvě hry utkání Siniakové s Riskeovou trvaly čtvrt hodiny a zdálo se, že i druhý zápas bude maratonský. Češka ale získala převahu, vedla 4:1 a od stavu 4:3 přidala dvě hry. V druhém setu přišla první o podání a ztrácela 1:3 a 4:5, ale otočila na 6:5. Při svém podání ještě zápas neukončila, v tie-breaku rychle vedla 4:0 a náskok už nepustila.

"Předvedla jsem slušný tenis, i když jsem se chvílemi trápila. Mám dojem, že jsem ani nehrála, energie mám spoustu," řekla Siniaková.

I ona těžila z podpory 14 500 fanoušků. "Je něco speciálního hrát poprvé tady před skvělou atmosférou, budu si to navždy pamatovat. Doufám, že budu mít víc a víc podobných zápasů. Moc jsem si to užila," řekla Siniaková. Při nástupu prý měla husí kůži. "Pořád jsem čekala, kdy přijde nervozita, ale až taková nebyla."

Americký výběr dorazil do metropole bez největších opor Sereny a Venus Williamsových, Sloane Stephensové či Madison Keysové. Domácímu týmu zase chybí kvůli zranění Karolína Plíšková.

Češky usilují o první výhru nad USA po třiatřiceti letech. V případě triumfu získají stříbrný pohár pošesté za osm let a počtvrté v Praze.

Reklama

  4 : 6, 2 : 6 Macháč - Sinner 4 : 6, 2 : 6 konec
20240327T20 : 00:00+0100
Macháč vs. Sinner
Macháč vs. Sinner
Macháč
Sinner