Hlavní obsah

Řecký přízrak slaví velký úspěch. Tenisté ocenili Tsitsipase, fanoušky však pořádně naštval

Praha

Sezonu začínal Stefanos Tsitsipas jako jeden z mnoha. Talentovaný tenista, který by jednou mohl trápit světovou špičku. Že to však rodák z Atén vezme pořádnou zkratkou, to čekal málokdo. O dvanáct měsíců později totiž jméno hráče s ruskými kořeny zná celý svět. Za svůj progres si vysloužil ocenění pro hráče s nejlepším zlepšením, o kterém rozhodují sami tenisté.

Foto: Profimedia.cz

Stefanos Tsitsipas

Článek

Do roku 2018 vstupoval jako 91. hráč světa. Odborníky byl vnímán jako tenista s velkým příslibem. Že se však jeho jméno objeví na konci sezony o 76 míst výše, nečekali ani oni.

Výrazně na sebe dvacetiletý Řek upozornil už na svém úvodním turnaji roku v Dauhá, kde se přes kvalifikaci probil až do čtvrtfinále. Jméno nové hvězdy světového tenisu se však fanoušci začali pořádně učit v Barceloně, kde Tsitsipas skončil až ve finále na vladaři oranžového povrchu Rafaelu Nadalovi.

Že to umí aténský rodák rozbalit i na trávě, ukázal ve Wimbledonu, kde došel do osmifinále. A další úspěchy přišly v následujících týdnech. Bez zábran hrající Řek řádil i na betonu ve Washingtonu, kde byl mezi posledními čtyřmi, hned na dalším klání v Torontu došel do finále, kde opět nestačil na Nadala.

Svůj první turnajový vavřín slavil ve Stockholmu, když porazil ve finále Ernestse Gulbise, rok zakončil triumfem na turnaji Next Gen pro nejlepší hráče do 21 let.

A anketa pro hráče s nejlepším zlepšením měla jasného krále. "To je fantastické. Něco takového jsem vůbec nečekal. Byl to pro mě neuvěřitelný rok. Je mi obrovskou ctí získat toto ocenění. Je to vyznamenání za mou práci, užívám si to," říkal 193 centimetrů vysoký tenista.

Tsitsipas se stal nejvýše postaveným řeckým hráčem v historii a zároveň prvním hráčem své země, který vyhrál turnaj ATP.

Očekávaná hvězda budoucnosti si však zadělala i na řadu problémů. Fanoušky naštvalo především jeho vystupování na turnaji v Basileji, když se v zápase s dalším talentem Daniilem Medvěděvem nevybíravě utrhl na malou sběračku za to, že dle jeho názoru dostatečně rychle nereagovala při sundávání obalu z jeho rakety.

Pověst si nevylepšil ani na vzpomínaném turnaji pro mladé hvězdy v Miláně, na kterém se testovala novinka, během které si museli hráči sami chodit pro ručník. Ten jim do té doby podávali právě sběrači.

Tsitsipas prohrál ve finále turnaje v Torontu s NadalemVideo: sntv

sntv

"To je přece jejich práce, nosit nám ručník a podávat míče. Tohle se mi vůbec nelíbí. Musím pořád pro ručník pospíchat, abych stihl časový limit. Mám v mysli to, abych neporušil limit, místo toho abych se soustředil na tenis," pálil do malých děvčat a chlapců tenista.

"My hrajeme tenis na nejvyšší úrovni. Musíme mít ručníky kdykoliv k dispozici. Nemůžeme se starat o takové detaily, to musí být automatické," dodal Tsitsipas.

A tím řadu fanoušků nejen ze světa bílého sportu pořádně naštval. Jak se svou pověstí talentovaného tenisty s poněkud rozporuplnými názory naloží v novém roce, ukážou již následující měsíce.

Reklama