Hlavní obsah

Tenisové loučení. Velký talent a bývalá světová sedmička oznámily konec kariéry

Praha

Jednu zastavilo bolavé tělo, druhá hledá nové výzvy. Tenisové kurty opouštějí dvě další vynikající hráčky. V šestadvaceti letech se kvůli častým zraněním rozhodla ukončit kariéru Srbka Bojana Jovanovská, v devětatřiceti letech se pak odhodlala odejít do tenisového důchodu bývalá světová sedmička, Švýcarka Patty Schnyderová.

Foto: Profimedia.cz

Srbská tenistka Bojana Jovanovská.

Článek

Byla pátou juniorkou světa, a tak se čekalo, že se prosadí i mezi profesionálkami. Avšak časté problémy s ramenem a zápěstím byly proti. Bojana Jovanovská vystoupala ve světovém žebříčku nejvýše na dvaatřicátou pozici. Od roku 2015 ji však začala trápit zranění a v roce 2016 odehrála jen pět utkání.

Léčba nezabírala, a tak se rozhodla jít na operaci. Svým fanouškům slíbila, že se v roce 2017 vrátí na kurty. Nepředstavila se však ani na jednom turnaji, vdala se a začala studovat psychologii. K návratu na kurty sice došlo letos, ale bez větších úspěchů, vyhrála pouhé tři zápasy. Srbská tenistka tak dospěla k názoru, že svou kariéru v šestadvaceti letech ukončí.

„První kapitola mého profesionálního života skončila,“ napsala Jovanovská na sociální sítě. „Moje kariéra profesionální tenistky je kompletní. Po mnoha zraněních a operacích to pro mě bylo velice těžké rozhodnutí. Moje vášeň pro tenis trvá stále, ale moje tělo už nemůže pokračovat,“ vysvětlovala.

„Vzhledem k tomu, že už nemůžu hrát a trénovat tak, jak jsem zvyklá a nemůžu odevzdat to nejlepší a naplnit cíle, nemám jinou možnost. Nyní budu chtít dostudovat psychologii a pak bych chtěla pokračovat v tenisových aktivitách, už ale jako trenérka. Tenis je můj život, moje láska, a to se nikdy nezmění," uzavřela Jovanovská.

Kariéru, už ale podruhé, se nedávno rozhodla ukončit také Patty Schnyderová. Devětatřicetiletá Švýcarka byla velice talentovaná. Během svého působení na kurtech si jednou zahrála semifinále na Australian Open, dvakrát čtvrtfinále na French Open a dvakrát na US Open. V žebříčku jí patřila sedmá pozice.

V roce 2011 oznámila, že s tenisem končí. V roce 2014 porodila dceru a začala s tréninkem. Na kurty se vrátila na jaře 2015 a od té doby vyhrála čtyři turnaje ITF. Letos se jí na US Open podařilo projít z kvalifikace a stala se tak nejstarší hráčkou, která se kvalifikovala na grandslam. „Jsem vděčná za dvacet let profesionálního tenisu bez většího zranění. Teď je čas zkusit něco nového,“ uvedla Schnyderová na sociálních sítích.

Reklama