Hlavní obsah

Favorit na kolenou! Vondroušová a spol. ukončili v extralize kralování Prostějova

Říčany

Tenisté I. ČLTK Praha získali poprvé po 28 letech titul v extralize smíšených družstev. Výběr ze Štvanice ve finále zdolal favorizovaný Prostějov a ukončil kralování celku z Hané.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Trumf I. ČLTK Praha ve finále tenisové extraligy smíšených družstev - Markéta Vondroušová.

Článek
Fotogalerie

Finále mělo od začátku vyrovnaný průběh a po dvouhrách byl nerozhodný stav 3:3. Za ČLTK bodovali Markéta Vondroušová, Robin Staněk a Američan Michael Mmoh, který překvapivě otočil duel s Kazachem Michailem Kukuškinem. Prostějov bodoval díky Lucii Šafářové, Jiřímu Veselému a Adamu Pavláskovi.

Talentovanou Vondroušovou trápilo tříslo, přesto si poradila s Kristýnou Plíškovou. "Rozhodlo pár míčů a výhra je pro nás velkým úspěchem," řekla 68. hráčka žebříčku WTA Vondroušová v přenosu televize Nova Sport.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Od nečekané porážky ve finále tenisové extraligy smíšených družstev neuchránila Prostějov ani zkušená Lucie Šafářová.

Vít Šimánek

Prostějovská Šafářová odehrála poslední zápas v extralize a ve druhé sadě nadělila Tereze Martincové kanára. Bývalá finalistka Roland Garros se s kariérou rozloučí na Australian Open, ale zatím nemá jistý start ve dvouhře. "Mám požádáno o divokou kartu, tak uvidíme. Určitě budu hrát čtyřhru," řekla Šafářová.

Důležitou výhru pro ČLTK získaly ve čtyřhře Lucie Hradecká s Michaelou Krajicekovou nad Šafářovou a Kristýnou Plíškovou 11:9 v super tie breaku. "S Míšou jsme to zvládly výborně, nepustily jsme je do velkých výměn," řekla Hradecká. "Budeme se modlit, že chlapi vyhrajou jednoho debla," dodala Krajiceková.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Daviscupový reprezentant Jiří Veselý hájil barvy Prostějova.

Vít Šimánek

Ze dvou závěrečných čtyřher potřebovali ČLTK k titulu jednu výhru, o kterou se postarali Staněk s Janem Šátralem. Romana Jebavého s Pavláskem porazili 6:4 a 6:2. "Jsme strašně rádi, že jsme to zvládli," radoval se Staněk.

Na lavičku usedl ke Staňkovi a Šátralovi zkušený Jiří Hřebec. Hráči si legendárního hráče a štvanického kouče vyžádali. "Oba s ním trénujeme. Uvolňoval napětí a měl pár cenných rad, což nám pomohlo. Byli jsme velcí outsideři, ale nabudili jsme se a zvládli to," řekl Šátral po vítězném tanečku týmu s pokřikem "Mistři!"

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Kristýna Plíšková z týmu Prostějova v akci.

Vít Šimánek

I. ČLTK vyhrál extraligu poprvé v historii samostatné České republiky a celkově potřetí. V minulosti se radoval v letech 1975 a 1990. Prostějov uspěl desetkrát v řadě od roku 2007 (v roce 2009 se kvůli finále Davisova poháru nehrálo).

Finále tenisové extraligy smíšených družstev v Říčanech:
I. ČLTK Praha - Prostějov 5:4
Martincová - Šafářová 5:7, 0:6
Staněk - Gombos (SR) 7:6 (7:5) 6:4
Vondroušová - Kristýna Plíšková 7:6 (7:0), 7:5
Šátral - Pavlásek 2:6, 5:7
Martin (SR) - Veselý 4:6, 2:6
Mmoh (USA) - Kukuškin (Kaz.) 2:6, 6:3, 6:4
Hradecká, Krajiceková - Šafářová, Kristýna Plíšková 6:2, 3:6, 11:9
Šátral, Staněk - Jebavý, Pavlásek 6:4, 6:2
Mmoh, Martin - Veselý, Kukuškin 4:6 skreč.

Reklama