Hlavní obsah

Tělo řeklo dost. Další elitní tenistka oznámila konec kariéry

Praha

S tenisovými odchody do důchodu jako by se roztrhl pytel. Konec kariéry nyní oznámila bývalá světová jednadvacítka Aleksandra Wozniaková. Kanadská hráčka nad tímto krokem dlouho přemýšlela. „Mé tělo už není schopné hrát na sto procent,“ vysvětlovala jednatřicetiletá tenistka.

Foto: Profimedia.cz

Aleksandra Wozniaková ukončila tenisovou kariéru.

Článek

Její kariéra byla jako na houpačce. Když se jí podařilo v žebříčku vyšplhat mezi elitu, přibrzdily ji v její kariéře buď zranění, nebo psychické problémy. Přesto se Wozniaková vždy dokázala na kurty vrátit a zase se soupeřkami bojovat. Teď už jí však tělo řeklo dost a jednatřicetiletá tenistka se rozhodla ukončit kariéru.

„V uplynulých letech jsem měla hodně zranění, vždy jsem ale bojovala dál, protože tenis byl mou vášní. Tenis mám stále ráda, ale mé tělo už není schopné hrát na sto procent,“ vysvětlovala Wozniaková na webu WTA. „Je na čase otočit list. Dlouho jsem přemýšlela, jak se rozhodnout. Nyní jsem připravená zažít nové zkušenosti,“ dodala kanadská hráčka.

Wozniaková během své kariéry na okruhu WTA získala jeden titul, a to před deseti lety na turnaji ve Stanfordu. O rok později se díky skvělým výkonům dostala v žebříčku až na jednadvacátou pozici. Tlak, který byl však od té doby na ní vyvíjen, ji postupně srazil na dno. Trpěla pocitem vyhoření.

Navíc se zranila a v žebříčku vypadla z první stovky. Když se dala dohromady a opět se začala šplhat vzhůru, přišlo další zranění. Kvůli bolavému rameni odehrála Wozniaková v letech 2013 a 2014 jen několik turnajů. Poté se rozhodla podstoupit operaci. Na kurty se vrátila v létě 2015, avšak na své předchozí výkony už nenavázala. Postupně se začala objevovat už jen na turnajích ITF, kde letos odehrála jen tři podniky.

Wozniaková je tak další tenistkou, která se letos rozhodla ukončit kariéru. Před ní pověsily raketu na hřebík, často kvůli zraněním, Srbka Bojana Jovanovská, Polka Agniezska Radwaňská, Novozélanďanka Marina Erakovicová či Švýcarka Patty Schnyderová.

Reklama