Hlavní obsah

Ruská raketa letí vzhůru! Talentovaná tenistka už nakoukla mezi elitu

Praha

Anastasia Potapovová. Jméno, které bychom si měli zapamatovat. Teprve sedmnáctiletá Ruska se díky svým skvělým výkonům na kurtech letos posunula do první stovky a další posun mezi elitu se od bývalé juniorské světové jedničky očekává i v nové sezoně. „Mám vysoké cíle,“ hlásí talentovaná tenistka.

Foto: Profimedia.cz

Anastasia Potapovová

Článek

Hodně slyšet bylo o Anastasii Potapovové už mezi juniorkami. V patnácti letech ovládla Wimbledon a stala se juniorskou světovou jedničkou. O rok později debutovala na okruhu WTA, když se na turnaji v Miami pokoušela prokousat kvalifikací do hlavní soutěže. Nepovedlo se, avšak za čtvrt roku ve Wimbledonu už bylo veseleji.

Tehdy šestnáctiletá hráčka prošla kvalifikací a v prvním kole slavného grandslamu narazila na Němku Tatianu Mariaovou. Po pádu však talentovaná tenistka utkání musela skrečovat a do konce sezony objížděla hlavně turnaje ITF. Letošní rok začínala Potapovová jako 242. hráčka světa.

Hned na první akci sezony na turnaji ITF v Šarm aš-Šajchu si zahrála finále. Další dvě finálové účasti pak přidala v průběhu jara a léta. Na konci července se prosadila i na turnaji WTA v Moskvě. I tady si zahrála finále, ale opět se musela sklonit před soupeřkou. V žebříčku se však z dvě stě čtvrté pozice vyšvihla na sto třicáté páté místo.

Na konci září se probojovala do svého letošního pátého finále. Ani v Taškentu se ale z vítězství neradovala. V žebříčku však nakoukla do první stovky, kde jí patří devadesáté třetí místo a očekává se, že v nové sezoně poletí ještě výš. „Mám teď víc sebevědomí, když jsem ve stovce,“ uvedla Potapovová na webu WTA.

„Vím, že už dokážu hrát na této úrovni. Hodně jsem se zlepšila. V tenisových dovednostech, ve fyzičce a i mentálně. O tom všem to je,“ dodala s tím, že na příští sezonu má velké plány. Zatím je ale nechce prozradit. „V příštím roce mám vysoké cíle, ale nechám si je pro sebe,“ uzavřela se smíchem.

Reklama