Hlavní obsah

Tvrdý ortel Murrayho lékaře: Čas běží, na řešení má už jen pár měsíců

Od Wimbledonu 2017 odehrál Andy Murray pouhých čtrnáct zápasů. Od té doby se pokouší po operaci kyčlí o návrat. Co však bývalou světovou jedničku trápí více než výsledky, jsou pokračující bolesti těžce zkoušených kloubů. "Je to zvláštní, ale chůze je pro mě horší než některé pohyby na kurtu," smutnil před začátkem Australian Open skotský rodák.

Foto: Sport.cz

Britský tenista Andy Murray.

Článek

Přesně před rokem se Andy Murry podrobil v nemocnici v Melbourne artroskopické operaci s vírou, že jeho problémům bude konec a návratu na tenisový vrchol nebude nic bránit. "Ten den to byl nejšťastnější člověk, jakého jsem ho kdy viděl. Nepochyboval, že všechno bude v pořádku a já jsem tomu také věřil," říkal v rozhovoru pro britská média chirurg John O´Donnell, který tenistu operoval.

O rok později však už slavný lékař v podobném duchu nemluví. "Nikdy nemůžete nic zaručit. A Murray není výjimkou. I my jsme se snažili provést operaci, jak nejlépe to šlo a zjednodušit Andymu návrat," říká pro BBC lékař.

I podle dalších odborníků není možné vždy s jistotou tvrdit, že všechno bude bezproblémové. "Pokud jsou kloubní pouzdro a chrupavka vážně poškozené, neexistuje zaručené řešení. Možná za deset let pokročí věda natolik, že to možné bude, ale Andy potřebuje řešení v řádech měsíců, ne let," dodává další z oslovených lékařů.

Trojnásobný grandslamový šampion zatím letos odehrál dva zápasy v Brisbane, kde po vítězství nad 234. hráčem světa Jamesem Duckworthem podlehl světové šestnáctce Daniilovi Medveděvovi. Více než porážka však Murrayho vystrašila pokračují bolest.

"Nevím, jak dlouho ještě budu schopen hrát a co mi zdraví dovolí. Chci si tenis užívat, pokud to trošku jde," říkal smutně dvojnásobný wimbledonský šampion.

Svého slavného soka dost nevybíravým způsobem ohodnotil i dvaadvacetiletý Medveděv.  "Když jsem vedl ve druhém setu 4:0, musím se přiznat, že už jsem přemýšlel, kdo bude mým dalším soupeřem," řekl překvapeným fanouškům po vítězství 7:5, 6:2 Rus.

Ze slavné čtyřky tak rodákovi z Glasgow vychází návrat jednoznačně nejhůře. Djokovič se po problémech s loktem vrátil na místo světové jedničky, k čemuž přidal suverénní jízdu podpořenou dvěma grandslamovými tituly v druhé polovině sezony 2018, Roger Federer i v 37 letech stále drží místo v elitní trojce a Rafael Nadal i se zdravotními výpadky dál atakuje nejpřednější místa.

Řešením je změna stylu hry

Dramatickým změn v Murrayho hře si všímají především britská média. "Rozdíl ve hře Djokoviče a Andyho je momentálně obrovský. Murray momentálně nestačí na nejlepší. S Medveděvem se jen bránil, neměl hru ve svých rukou. S tímto způsobem už nemůže na elitu stačit," nešetří bývalého šampiona média.

"Jeho hra musí projít velkou změnou. Řešením je zkracovat podobně jako Federer výměny, hrát mnohem více na síti, voleje, útočit. Nemůže jako dříve létat na základní čáře ze strany na stranu, zvlášť ne, když ho trápí kyčle," pokračuje v analýze Skotovy hry britský tisk.

A ani další Murrayho slova příliš optimismu jeho fanouškům nedávají. "Když se vidím na videu, tak mě to docela ničí. Říkám si, že by to sportovec dělat neměl. Nechci se někde belhat."

Svá slova Murray nechtěně potvrdil i krátce před startem bojí v Melbourne, když ve zkráceném tréninkovém zápase podlehl Djokovičovi 1:6, 1:4.

Jak pro bývalého suveréna tenisových kurtů dopadne nadcházející Australian Open a zda se bude schopen vrátit mezi elitu, ukáží následující měsíce.

Reklama