Hlavní obsah

Karolína Plíšková v českém derby na Australian Open nezaváhala. Postup slaví i její sestra Kristýna

Praha
Aktualizováno

I ve druhém hracím dni na Australian Open se mají fanoušci na co těšit. Svůj vstup do prvního grandslamového turnaje roku už má za sebou druhá česká hvězda Karolína Plíšková, která si v českém derby bez větších problémů poradila s Karolínou Muchovou 6:3, 6:2. Zcela bez šance byl naopak v zápase s Američanem Ryanem Harrisonem Jiří Veselý, když podlehl ve třech setech hladce 0:6, 5:7 a 3:6. Sestra světové osmičky Kristýna Plíšková porazila Rusku Annu Blinkovovou po setech 7:6, 2:6 a 6:2.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Karolína Plíšková (ČR) - Karolína Muchová (ČR)Video: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Hodně nejistě vstoupila do českého derby Karolína Plíšková a hned v úvodním gamu pustila svoji o 130 míst hůře postavenou krajanku k brejbolu. Ten však Muchová nevyužila, naopak sama přišla o servis a zdálo se, že bývalá světová jednička dovede první set v klidu do vítězného konce.

Plíšková však v nejistém úvodu pokračovala. I při svém druhém podání nabídla olomoucké rodačce brejkbol, který tentokrát dvaadvacetiletá tenistka využila a snížila na 1:2.

Nervózní zápas plný chyb však pokračoval a Muchová přišla především díky vlastním nepřesnostem i podruhé o svůj servis.

Až poté z obou hráček spadla počáteční nervozita a v Melbourne Areně se začal hrát zajímavější tenis. Muchová se snažila pečlivou obranou nutit favorizovanou krajanku k chybám a sama se pokoušela o ofenzivní výpady.

Za stavu 4:2 pro bývalou světovou jedničku se dostala k dalším brejbolům, ale Plíšková několika úspěšnými výpady k síti nebezpečí druhé ztráty podání zažehnala.

Favoritka utkání už další problémy nepřipustila a v setu plném nevynucených chyb první set za 37 minut získala v poměru 6:3.

Foto: Aaron Favila, ČTK/AP

Karolína Plíšková v souboji s Karolínou Muchovou

Jasná záležitost i ve druhém setu

Hned v úvodu druhého setu nabídla Muchová Plíškové tři brejboly a vítězka z Brisbane se nenechala pobízet a ujala se vedení 1:0.

Senzace z loňského US Open těžko hledala na favoritku zbraň. O velkou většinu bodů pro Plíškovou se starala vlastními nevynucenými chybami.

Ta navíc pokračovaly i při hře na síti, kde se Muchová snažila změnit nepříznivě se vyvíjející vývoj utkání. Jak si na volejích počínat, naopak názorně ukazovala své méně zkušené krajance Plíšková, která si vzala i druhé podání Muchové v druhém setu, ujala se vedení 3:0 a v klidu směřovala k postupu do druhého kola.

Muchová první game druhé sady získala až za stavu 0:4, na v absolutní pohodě hrající Plíškovou už to však stačit nemohlo. Druhý set vyhrála v poměru 6:2, zápas trval 70 minut.

"Cítila jsem se dobře, dokonce už v rozehrávce. Jsem ráda, že jsem ušetřila čas a nebyla na kurtu moc dlouho. Není vůbec lehké hrát s krajankou. Na české holky mám v poslední době štěstí na každém turnaji a jsem ráda za postup," řekla Plíšková, která se v dalším kole střetne s Američankou Madison Brengleovou.

Zcela bez šance! Veselý vyhořel na Harrisonovi

Katastrofálním způsobem vstoupil do svého úvodního zápasu na Australian Open Jiří Veselý. Američan Ryan Harrison získal první set aniž by ztratil jediný game za 23 minut 6:0.

První hru si tak příbramský rodák připsal až za stavu 0:1 ve druhém setu. Oba soupeři si drželi servis, ale v době, kdy vše vypadalo, že o vítězi druhého dějství bude muset rozhodnout tiebreak, český tenista přisel o servis a druhý set za 48 minut ztratil v poměru 5:7.

Foto: Aaron Favila, ČTK/AP

Jiří Veselý neměl proti Ryanu Harrisonovi šanci

Pokud si pětadvacetiletý daviscupový reprezentant pohrával s myšlenkou na zvrat, tak o tu ho Harrison připravil hned v úvodu třetí sady, kdy vzal Veselému servis a po 15 minutách vedl už 3:0.

Český tenista neměl při podání soupeře téměř žádnou šanci na úspěch, Harrison se mohl opřít o výborný servis i rychlou hru od základní čáry a utkání po setech 6:0, 7:5 a 6:3 dovedl za 102 minut k vítěznému konci.

Harrison předčil Veselého jak ve hře od základní čáry, tak i na servisu, kdy nastřílel dvacet es oproti deseti soupeře, za celý zápas neudělal jedinou dvojchybu (Veselý šest) a zaslouženě postoupil do druhého kola.

Z českých zástupců tak zůstal ve hře jen Tomáš Berdych, který bude zítra bojovat o postup do druhého kola s Nizozemcem Haasem.

Kristýna Plíšková do 2. kola!

V roce 2017 dosáhla postupem do třetího kola Australian Open na svůj nejlepší grandslamový výsledek Kristýna Plíšková. Letos má zatím za sebou úspěšně nástrahy prvního kola, kde po boji vyřadila nebezpečnou Rusku - teprve dvacetiletou Annu Blinkovovou.

Lounská rodačka, které patří 101. příčka světového žebříčku, v první sadě přišla za stavu 3:4 o podání a vypadalo to, že bude mít navrch Ruska. Jenže ta vzápětí ztratila rovněž servis a sada dospěla do zkrácené hry. Tam měla navrch česká tenistka.

Ve druhé sadě se vedlo lépe Rusce, která v páté a sedmé hře vzala Plíškové servis a vynutila si rozhodující set. Tam ale měla navrch česká tenistka. V šesté hře prolomila Blinkovové servis, vzápětí brejk potvrdila a zápas ukončila při podání soupeřky, když proměnila třetí mečbol.

Výsledky ostatních zápasů najdete zde >>>

Reklama