Hlavní obsah

Berdych - Schwartzman 5:7, 6:3, 7:5, 6:4Kvitová smetla soupeřku a na Australian Open je v osmifinále! I Berdych dál září

Aktualizováno

Paráda! Tomáš Berdych si po výhře 5:7, 6:3, 7:5 a 6:4 nad argentinským tenistou Diegem Schwartzmanem zajistil postup do osmifinále Australian Open. Český tenista odehrál po dvou přesvědčivých třísetových výhrách své jednoznačně nejtěžší utkání v Melbourne, přesto však může slavit cennou výhru. V boji o čtvrtfinále vyzve hvězdného Rafaela Nadala. O postup do elitní osmičky si zahraje i Petra Kvitová, která smetla Švýcarku Belindu Bencicovou 6:1, 6:4. Její příští soupeřkou bude vycházející hvězda světového tenisu Amanda Anisimová z USA.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Tomáš Berdych se na Australian Open probil už do osmifináleVideo: sntv

 
Článek

Čtyři první podání, čtyři body a čistá hra na úvod. Tak vstoupil Tomáš Berdych do bitvy o osmifinále Australian Open s Diegem Schwartzmanem. Utkání se kvůli dešti hrálo pod zataženou střechou Melbourne Areny a český tenista ho začal velmi sebejistě.

Jen 170 centimetrů vysoký Argentinec se však rychlým nástupem české jedničky nenechal odradit a svého soupeře k velkým šancím při svém servisu nepouštěl.

Sám se naopak prezentoval výbornou hrou od základní čáry doplněnou skvělým pohybem. Prakticky nechyboval, pokud si Berdych nepomohl prvním servisem, výměny většinou patřily Schwartzmanovi.

Do prvních vážných problémů na servisu se tak dostal v sedmé hře za stavu 3:3 český tenista. Ve více než desetiminutovém gamu, ve kterém musel odvracet hned čtyři brejkboly rodáka z Buenos Aires, si však své podání udržel.

Na světové šestnáctce nebyla v prvním setu nijak znát únava z předcházejícího téměř čtyřhodinového pětisetového maratonu s Denisem Kudlou a s českým tenistou bez větších problémů držel krok.

První kritická situace pro Tomáše Berdycha přišla za stavu 5:5, kdy si poprvé v zápase prohrál servis. Schwartzman začal s přibývajícím časem lépe číst podání českého hráče, a pokud musela česká jednička jít přes druhý servis, měl navrch právě on.

Schwartzman si již první set vzít nenechal a za 51 minut se ujal vedení 1:0. Berdych tak přišel po dvou jasných výhrách o první sadu na turnaji.

Zlepšený return zajistil vyrovnání

Berdych se hned v úvodním gamu druhé sady dostal při svém servisu do problémů, brejk Argentince však odvrátil a ujal se vedení 1:0.

Živěji v této fázi utkání však na kurtu působil výborně se pohybující Schwartzman, který při výměnách od základní čáry prakticky nechyboval, naopak nutil svého o sedm let staršího soupeře běhat. A tato taktika se mu vyplácela.

Dvojnásobný daviscupový vítěz postupem času zvýšil intenzitu přechodu na síť, více se mu začalo dařit především na returnu. Po sedmi hrách druhého setu vedl 4:3, na prolomení podání svého soupeře však stále čekal.

A dočkal se hned v následující hře! Berdych především díky výborným returnům na druhý Schwartzmanův servis poprvé v utkání vzal svému soupeři podání a dostal se do vedení 5:3.

Šanci na srovnání si vzít již nenechal, druhý set vyhrál za 40 minut 6:3 a srovnal na 1:1.

Game snů pomohl k vedení

Až do stavu 3:2 pro šestadvacetiletého Argentince si oba soupeři ve třetím setu bez větších problémů drželi servis. Do těch se jako první dostal Berdych, brejk však odvrátil výborným bekhendovým volejem a vyrovnal na 3:3.

Do stejné situace se český tenista dostal hned při svém dalším servírovacím gamu, i tentokrát si však poradil a srovnal na 4:4.

Fantastický game na returnu odehrál rodák z Valašského Meziříčí v jedenácté hře třetí sady za stavu 5:5, kdy svého soupeře prvním úderem po jeho servisu dostával pod tlak a výměny pak také zakončil. Podruhé v zápase tak prolomil jeho servis a dostal se do vedení 6:5.

Ve výborném rozpoložení po prolomeném soupeřově servisu Berdych pokračoval i při svém podání, které čistou hrou vyhrál a ovládl druhý set 6:4. Po 2 hodinách a 22 minutách tak vedl 2:1.

Brejk na úvod rozhodl

Osvědčenou zbraň, výborně fungující return, využil Tomáš Berdych hned v úvodu čtvrtého setu, kdy potřetí v zápase vzal bojovnému soupeři servis a dostal se do vedení 2:1.

Schwartzman postupem času přicházel o svou bezchybnou hru od základní čáry, kterou se prezentoval v prvních dvou setech utkání. Do fazóny z úvodních dvou kol turnaje se naopak dostal Berdych, který svého soupeře častoval vítěznými údery od základní čáry.

Unavený Argentinec jen těžko hledal fyzické i morální síly na zvrat, Berdych už výhodu brejku nepustil a po 3 hodinách boje si zajistil postup.

Foto: Andy Brownbill, ČTK/AP

Vítězné gesto Tomáše Berdycha.

"Diego byl těžkým soupeřem, nehráli jsme ještě spolu, musel jsem zjistit, jaká taktika na něj bude fungovat. V prvním setu jsem byl moc pasivní, později jsem se snažil tlačit míče více k čarám. Klíčový byl brejk ve třetím setu, pak mi vše začalo jít," hodnotil utkání šťastný Berdych.

Jak sám přiznal, nahrál mu i fakt, že se hrálo pod zataženou střechou. "Ano, hraji v tomto prostředí rád. Bylo sice velké vlhko, ale podmínky mi nevadily, bylo to pro oba stejné," říkal bezprostředně po zápase vítěz.

A jak se chystá na svého budoucího soupeře? "Na souboj Nadala s De Minaurem se budu dívat, může to být zajímavé utkání. Chci se připravit co nejlépe, teď tedy hlavně potřebuji dobře zregenerovat," odhalil svůj bezprostřední program Berdych.

Foto: Aaron Favila, ČTK/AP

Český tenista Tomáš Berdych je při návratu po půlroční pauze kvůli zranění zad ve výborné formě. Na Australian Open zatím drtí soupeře.

Kvitová drtila Bencicovou servisem

Kvitová se po triumfu na turnaji v Sydney dál veze na vítězné vlně. Proti nebezpečné Švýcarce Bencicové především díky skvělému servisu jasně ovládla první set. Získala ho se ztrátou jediného gamu během pětadvaceti minut, když v poslední hře úvodního dějství nasázela hned tři esa.

Vyrovnanější druhou sadu zlomila tenistka z Fulneku brejknutím soupeřky za stavu 3:3. Duel následně v poklidu dopodávala.

V boji o čtvrtfinále se utká se sedmnáctiletou americkou senzací Amandou Anisimovou, s níž loni nečekaně prohrála v Indian Wells. Kvitová si při svém desátém startu v Melbourne zahraje osmifinále teprve potřetí a vůbec poprvé od roku 2012, kdy se probojovala do semifinále.

České deblové jedničky nezaváhaly

Postup do třetího kola slaví i první pár světa Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková, když si poradily s domácími tenistkami Monique Adamczakovou a Jessicou Mooreovou za 76 minut hry dvakrát 6:4.

Český pár vstoupil do utkání výborně, když prolomil svým soupeřkám oba úvodní gamy na servisu a vedl 3:0. O podání nakonec přišly i favoritky, ale set dovedly k bezproblémovému vítězství 6:3.

I ve druhém setu šly Krejčíková se Siniakovou brzy do vedení 2:0, Australanky si však brejk vzaly zpět a vyrovnaly na 2:2. Klíčový moment přišel v sedmé hře druhé sady, kdy český pár znovu vzal soupeřkám podání a definitivně rozhodl o svém postupu.

Dál jde po výhře 6:4, 6:3 nad ukrajinsko-čínským párem i Květa Peschkeová s Američankou Nicole Melicharovou, své účinkování naopak končí Lucie Hradecká s Ruskou Makarovovou, když nestačily na Rumunky Baraovou s Niculescuovou (4:6, 6:7).

Výsledky ostatních zápasů najdete zde >>>

Australian Open on-line:
Berdych (ČR) - Schwartzman (Arg.)  5:7, 6:3, 7:5, 6:4
Kvitová (ČR) - Bencicová (Švýc.) 6:1, 6:4
Krejčíková (ČR)/Siniaková (ČR) - Adamczaková (Aus.)/Mooreová (Aus.) 6:4, 6:4
Melicharová (USA)/ Peschkeová (ČR) - Kičenoková (Ukr.)/Wangová (Čína) 6:4, 6:3
Baraová (Rum.)/Niculescuová (Rum.) - Hradecká (ČR)/Makarovová (Rus.) 6:4, 7:6 (10:8)

Reklama

Související témata: