Hlavní obsah

Přišla doba, aby mladí naskočili, vysvětlil nominaci tenistů kapitán Navrátil

Jiří TomaškovičSport.czPrávo

Už jsou kompletní. V neděli v poledne přijela vlakem do Ostravy trojice daviscupových reprezentantů Jiří Veselý, Adam Pavlásek a Tomáš Macháč, v podvečer se k nim připojili zbylí dva - Lukáš Rosol a Jiří Lehečka. Všichni už si vyzkoušeli povrch v Ostravar Aréně, na kterém se v pátek 1. a v sobotu 2. února střetnou v kvalifikačním utkání o postup do listopadového finále v Madridu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kapitán Jaroslav Navrátil na služby Tomáše Berdycha spoléhat v Davis Cupu nemůže, šanci dostanou mladíci

Článek

„Kurt udělali dobře, je středně rychlý, spíš pomalejší. Ale tím, že se tady bude každý den devět hodin trénovat, tak se trošičku zrychlí. Kluci si nestěžují, je to ideální. Nechtěli jsme, aby míč skákal moc nahoru, zatím je to ok," pochválil přípravu hřiště nehrající kapitán českého týmu Jaroslav Navrátil.

„Jsme kompletní. Všichni jsou zdraví a nachystaní," pokračoval Navrátil, který věří, že Češi oplatí Holanďanům loňskou porážku 2:3 z Haagu, po níž Češi opustili tenisovou elitu. „Jsme doma a měli bychom jim to vrátit," řekl.

Jedničkou daviscupového týmu je Jiří Veselý, o pozici dvojky se v příštích dnech poperou Lukáš Rosol a Adam Pavlásek. Na šanci zahrát si budou čekat osmnáctiletý Macháč a o rok mladší Lehečka.

„Pro český tenis je důležité, aby se mladí do týmu vměstnali. Aby viděli, co Davis Cup obnáší. Začínali tak všichni, kteří pak byli lídry - Radek Štěpánek, Tomáš Berdych, ale i Jirka Novák či Bohdan Ulichrach - takže je to pro ně důležité. A doba nazrála na to, aby do toho pomalu naskočili," vysvětlil Navrátil, proč přizval do Ostravy české tenisové naděje. „Nejsou tady proto, aby se jen připravovali. Když bude malinká šance za rozhodnutého stavu, chtěl bych jednomu z nich dát šanci hrát," poukázal Navrátil.

Český nehrající kapitán je rád, že má z čeho vybírat. „Macháč koncem roku vyhrál na třech turnajích Futures. Udělal obrovský pokrok. Lehečku sám trénuji, na juniorech udělal obrovský skok, byl osmadvacátý, teď je kolem desátého místa. S Forejtkem, Svrčinou a Riklem jsou to přísliby do budoucna. Musí šanci v týmu dostat, abychom dejme tomu do pěti let dali dohromady nový tým. Abychom měli jednoho lídra, třeba Veselého, a pár mladých k tomu," přiblížil Navrátil.

Davisův pohár se letos hraje poprvé v novém formátu. Všechny zápasy se budou hrát na dva vítězné sety a jen ve dvou dnech. Kvalifikační kolo se skládá ze dvou pátečních dvouher a sobotní čtyřhry se zbylými dvouhrami.

Reklama