Hlavní obsah

Tenista Andy Murray je po další operaci kyčle

Londýn

Po Australian Open se loučil s fanoušky v slzách. A teď přišla další rána. Vítěz tří tenisových grandslamů Andy Murray podstoupil druhou, složitější operaci problémové pravé kyčle. Bývalý lídr světového žebříčku zákrok podstoupil v pondělí a kloub má po něm vybaven kovovým povrchem. Zda se mu podaří rozloučit se s kariérou na kurtu, není zatím jasné.

Foto: Sport.cz

Andy Murray oznamuje na tiskové konferenci, že v letošní sezoně ukončí kariéru

Článek

Podle původního plánu chtěl jednatřicetiletý Murray absolvovat ještě v červnu domácí grandslam Wimbledon, který dvakrát vyhrál. Už před dvěma týdny na Australian Open však po prohře v prvním kole naznačil, že zdravotní stav mu zřejmě další turnaj nedovolí. Poté se rozhodl pro další operaci.

"Teď mám kovovou kyčel," napsal Murray u fotografie z nemocniční postele na instagramu. "Cítím se trochu zničeně, ale doufám, že tím skončily moje bolesti," dodal skotský tenista, jenž první operaci podstoupil před rokem. Na kurty se vrátil v červnu, ale zvládl odehrát jen 15 zápasů.

V pondělí mu lékaři provedli takzvaný resurfacing, tedy povrchovou náhradu kyčelního kloubu, při níž se po obroušení nasadí na hlavici stehenní kosti kovová "čepička".

Vedle dvou wimbledonských trofejí z let 2013 a 2016 má Murray ve sbírce také titul z US Open z roku 2012 a z Turnaje mistrů (2016), je dvojnásobným olympijským vítězem ve dvouhře z Londýna i Ria de Janeiro a s britským týmem v roce 2015 vyhrál Davisův pohár.

Rodák z Glasgow už dříve avizoval, že pokud se rozhodne pro radikální operaci, nebude to kvůli pokračování v tenisové kariéře, ale aby mohl vést kvalitní a plnohodnotný život.

Reklama