Hlavní obsah

Být to na turnaji, tak tam hodím ručník... Veselý ale přepral bolest i vlastní pochybnosti

Ostrava

I s vykloubeným prstem na pravé noze se dá vyhrát daviscupová dvouhra. O první český bod v ostravské kvalifikaci s Nizozemskem se postaral Jiří Veselý. Domácí jednička po takřka dvou a půl hodinách k výhře 5:7, 6:4, 6:4 nad Tallonem Griekspoorem doslova dopajdala.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Jiří Veselý se raduje z vítězství nad Tallonem Griekspoorem z Nizozemska. Veselý tak získal první bod pro český tým.

Článek

„Na turnaji bych takový zápas stoprocentně nedohrál," vyprávěl vítěz, který v utkáních Davis Cupu bojuje hlavně s psychikou a přehnaným pocitem zodpovědnosti.

Platilo to znovu i v pátek, ačkoli na protější straně stál nizozemský nováček, kterému ve světovém žebříčku patří až 211. příčka.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Vítězné gesto Jiřího Veselého.

"Zápasy v Davis Cupu nebývaly z mé strany optimální. Měl jsem i teď nejrůznější myšlenky, co bude... V Ostravě jsem před tím ještě nikdy nevyhrál," říkal Veselý.

Úvodní páteční dvouhru tak odstartoval opět nervózně. Prohrával už 1:4, a i když se mu podařilo srovnat, utekla mu koncovky první sady. „Druhý set už byl ale dobrý, moje údery měly správnou délku," tvrdil český tenista.

V rozhodujícím dějství nastalo drama. Veselý si už před ním nechal ovázat stehno, které ho pobolívalo, jenže skutečné martyrium přišlo vzápětí. I když měl výhodu brejku, vyžádal si domácí hráč znovu ošetření. A fyzioterapeut Michal Novotný mu na noze, jejíž kotník byl navíc zatejpovaný, rovnal vykloubený prst. Nic pro slabší povahy.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Fyzioterapeut Michal Novotný (vlevo) ošetřil Jiřímu Veselému vykloubený prst na pravé noze.

„Myslel jsem, že je konec," říkal Veselý o chvíli, kdy si bolestnou grimasu na tváři zakrýval rukou. Ale hrál dál! „Dal jsem do toho srdíčko," oddechl si po zápase, v němž proměnil druhý mečbol.

„Po tom prvním se mi prst zase vykloubil, takže jsem věděl, že ten druhý prostě musím dát, jinak asi nebudu schopen dohrát," líčil odpolední hrdina, jehož sobotní start ve čtyřhře i singlu je více než ohrožen.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Tallon Griekspoor z Nizozemska.

„Uvidíme ráno. V hlavě a srdci říkám, že do toho půjdu, ale to se ukáže, jestli vůbec budu chodit. Ale uděláme všechno, abych byl připraven," pravil bojovník Veselý.

Za svou páteční bitvu s několika soupeři najednou si zaslouží maximální ocenění.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík