Hlavní obsah

Česko - Rumunsko 2:3V Ostravě zavládl smutek. Češky prohrály a místo boje o obhajobu je ve Fed Cupu čeká baráž

nov, likSport.cz
Aktualizováno

Smutek! Prohrály, žádný postup. České tenistky, které vyhrály šest Fed Cupů za posledních osm let, nezvládly v Ostravě rozhodující čtyřhru a nepostoupily do semifinále této elitní soutěže. Po porážce 2:3 na zápasy s Rumunkami budou obhájkyně trofeje hrát baráž. Tu naposledy zažily v roce 2008. Do závěrečné bitvy nasadil kapitán Petr Pála nejvýše postavený pár světa Kateřina Siniaková, Barbora Krejčíková. Proti nim nastoupila dvojice Irina-Camelia Beguová, Monica Niculescuová, která vyhrála po výsledku 6:7, 6:4, 6:4. "Rozhodlo pár míčů. Nechaly tam všechno, ale nějak se nám nepodařilo dostat do vedení," řekl České televizi smutný Pála. V dubnu budou muset Češky bojovat o to, aby nesestoupily ze Světové skupiny.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Kateřina Siniaková na tiskové konferenci po prohraném zápase.

Článek
Fotogalerie

Neděle začala dvěma dvouhrami. Souboj bývalých světových jedniček vyšel lépe pro Rumunku. Karolína Plíšková prohrála se Simonou Halepovou 4:6, 7:5, 4:6. Češky prohrávaly 1:2 na zápasy v 1. kole Světové skupiny Fed Cupu. Následně Kateřina Siniaková vyhrála nad Mihaelou Buzarnescuovou 6:3, 6:2 a srovnala na 2:2.

Krátce po atraktivním střetu týmových jedniček se podle původního plánu na kurtu představila Siniaková s Buzarnescuovou. Mírnou favoritkou s ohledem na současnou výkonnost Buzarnescuové byla přeci jenom Siniaková, která v sobotu nestačila na světovou trojkou Halepovou a pohrála 4:6, 0:6. Předtím Plíšková zdolala Buzarnescuovou 6:1, 6:4.

K postupu svěřenkyně Petra Pály, které vyhrály šest Fed Cupů za posledních osm let, potřebovaly vyhrát i čtyřhru, jinak šly do baráže, v níž byly naposledy v roce 2008.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Mihaela Buzarnescuová v utkání s Kateřinou Siniakovou.

Siniaková nezvládla hned svůj úvodní servis a prohrávala v prvním setu 0:3. Druhé své podání ale vyhrála. Poté Rumunce vzala její servis a snížila na 2:3. A to nebyl konec, vedla 4:3 a dotáhla první set do vítězného stavu 6:4.

Druhý set začala česká reprezentantka podle svých not, po čtyřech odehraných gamech vedla 3:1, poté 5:2 a šla na podání. Nezaváhala!

Foto: David W Cerny, Reuters

Monica Niculescuová a její emoce při čtyřhře.

Rozhodnout musela čtyřhra. Kapitán Pála nasadil nejvýše postavený pár světa Siniaková, Barbora Krejčíková. Proti nim nastoupila dvojice Irina-Camelia Beguová, Monica Niculescuová.

Rumunky držely s Češkami krok, ale v sedmé hře úvodní sady domácí hráčky vzaly soupeřkám podání a vedly 4:3. Jenže sokyně si vzaly hned ztracený set zpět. Za stavu 5:4 šla na servis Krejčíková, jenže zaváhala a fanoušci viděli čtvrté prohrané podání v řadě. V úvodní sadě musel nakonec rozhodnout až tiebreak. A radovaly se Češky po výsledku 7:2 ve zkrácené hře. Set získaly po 70 minutách.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Kapitán českého týmu Petr Pála a Barbora Krejčíková.

Začátek druhého dějství začaly lépe Rumunky, vzaly Krejčíkové servis. Následně byl stav 1:2 z českého pohledu, poté dokonce 2:4, 3:5 - nakonec 4:6 a zápas byl srovnán na 1:1 na sety.

Třetí set Češky začaly prohraným gamem, neuhrály dokonce ani míček. Přišla další ztráta vlastního podání a rumunské tenistky vedly 2:1, poté se dostaly na stav 4:2 a český pár byl v ohrožení. Situaci ale zvládl a srovnal na 4:4. Pak prohrával 4:5 a musel následující game vyhrát. Nevyhrál, byl konec a propukla rumunská radost.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Radost rumunských fanoušků v Ostravě.

Jakou známkou byste ohodnotili výkon českých tenistek? (Známkování jako ve škole)
Jednička
6,7 %
Dvojka
20,3 %
Trojka
43 %
Čtyřka
20,4 %
Pětka
9,6 %
Celkem hlasovalo 9510 čtenářů.

Reklama

  4 : 6, 2 : 6 Macháč - Sinner 4 : 6, 2 : 6 konec
20240327T20 : 00:00+0100
Macháč vs. Sinner
Macháč vs. Sinner
Macháč
Sinner