Hlavní obsah

Fed Cup jako MS v cyklistice? Tam byl vidět jen pořadatel, obává se změn Pála

Marek BurkertSport.czPrávo

Více než osmihodinová nedělní směna proti Rumunkám v Ostravě poslala české tenistky do dubnové baráže o Světovou skupinu. Není to ale jediná novinka, s níž se čeští příznivci Fed Cupu budou muset v blízké době vyrovnat. I ženskou týmovou soutěž čekají změny.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Nehrající kapitán českého týmu Petr Pála (vlevo) a Karolína Plíšková spolu hovoří při přestávce v úvodní dvouhře proti rumunské tenistce Mihaele Buzarnescuové.

Článek

Je tu nová tenisová doba. Davis Cup letos poprvé vyvrcholí finálovým turnajem osmnácti týmů v Madridu a novátoři z ITF mají v plánu ‚zmodernizovat' také soutěž, která Česku v posledních osmi letech přinesla hned šest triumfů.

„Určitě to chtějí měnit. My bychom ale samozřejmě rádi hráli doma, kde máme výborné publikum," netají se nejúspěšnější fedcupový kapitán v historii Petr Pála.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Kateřina Siniaková se raduje z výhry s kapitánem Petrem Pálou.

Daviscupová proměna přitom spustila lavinu kritiky ze strany špičkových hráčů, těm skutečně nejlepším se formát vůbec nezamlouvá.

„Já bych byl nejraději, aby se Světová skupina rozšířila na 16 týmů a hrálo se klasicky doma - venku," nadhazuje Pála. „A hlavně, aby holky měly za Fed Cup konečně body do žebříčku."

Kateřina Siniaková i Karolína Plíšková odehrály o víkendu těžké zápasy a rychle balily, aby stihly spoj do Dauhá, kde se tento týden koná turnaj WTA. „Pokud by hráčka za fedcupové utkání měla body, tak si může vzít volno a dát se dohromady," míní Pála.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Karolína Plíšková (vpravo) prohrála se Simonou Halepovou.

Že by ITF šla stejnou cestou jako v Davis Cupu, se mu příliš nezdá. „Pro top hráče ten nový model není lákadlo, je dobrý spíš pro tenisty, kteří jsou na žebříčku od 40. místa níž. Jak to ale bude u holek, to opravdu netuším," dodává kapitán.

V úterý se losuje baráž, kde Češky mohou nafasovat někoho ze čtveřice Kanada, Lotyšsko, Španělsko, Švýcarsko. Jenže vzhledem k předpokládaným změnám ve formátu není jasné, jaký tenhle zápas na jejich další účinková vlastně bude mít vliv.

Budou rozhodovat peníze?

„Je to nepříjemné. O změnách ve Fed Cupu se bude rozhodovat až v létě. Pokud by se v baráži nevyhrálo, tak to přinese velký tlak. Ale taky se může stát, že bychom prohráli a bude to jedno. Což zažili kluci na Davis Cupu v Maďarsku, kde ten výsledek nebyl podstatný a do kvalifikace šly nakonec oba týmy," říká Pála.

Se změnami Fed Cupu počítá, jen se bojí, aby nerozhodovaly pouze peníze, které soutěž mohou poslat do destinací, kde se nedá čekat moc velká fanouškovská podpora. A jako příklad dává mistrovství světa v cyklistice v roce 2016, které se konalo v Kataru.

„Tam byl u trati vidět asi jen pořadatel... Bojím se toho, aby chodili lidi. Koho by v takové destinaci zajímal zápas Česko - Rumunsko? Holky ale Fed Cup hrát chtějí," tvrdí kapitán.

Otázkou je, zda s novým modelem soutěže, který by omezil domácí zápasy, jejich zájem poněkud neochladne.

Reklama