Hlavní obsah

Navrátilová je proti tomu, aby transsexuální atletky závodily se ženami. Je to podvádění, říká

Londýn/Praha

Světem sportu nyní hýbe otázka, zda by měly transsexuální sportovkyně (tzv. male to female) závodit se ženami. Mnozí se jí snaží zodpovědět, ať už jde o laiky či odborníky. K ožehavému tématu se nyní vyjádřila i tenisová legenda Martina Navrátilová.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tenisová legenda Martina Navrátilová.

Článek

Vítězka osmnácti grandslamů je zásadně proti tomu, aby transgender sportovkyně mohly závodit se ženami. Podle Navrátilové mají trans ženy fyzickou výhodu. "Muži se od dětství buduje svalová hmota a hustota kostí, stejně jako vyšší množství červených krvinek," uvádí tenisová legenda v textu, který sepsala pro Sunday Times. "Je to šílené a je to podvádění."

"Muž se může rozhodnout být ženou a brát hormony, pokud to nějaká sportovní organizace vyžaduje, všechno vyhrát a možná vydělat i malé jmění a potom své rozhodnutí otočit a vrátit se k dělání dětí, pokud si to tak přeje," píše Navrátilová v textu a dodává, že by s transgender atletkou soupeřit nechtěla, neboť by to nebylo fér.

Transgender atletka: Slova Navrátilové jsou transfobická

Reakce na sebe nenechaly dlouho čekat a Navrátilová byla dokonce obviněna z transfobie. Rachel McKinnonová, transsexuální cyklistka, její slova nazvala jako "znepokojující, rozčilující a hluboce transfobická."

"(Navrátilová) operuje s dávnými stereotypy a stigmatem proti trans ženám, zachází s námi jako s muži, kteří jen předstírají, že jsou opravdovými ženami," dodala McKinnonová pro The Sydney Morning Herald.

Na svůj Twitter pak napsala: "Jsem zmatená a šokovaná, že Martina nezvládne ani rozlišit mezi něčím, o čem si mylně myslí, že je nefér... a podváděním. Transsexuální atleti neporušují žádná pravidla sportu. Rozhodně nepodvádíme."

A k McKinnonové se přidaly i další kritické hlasy. "Jsme zničeni ze zjištění, že Martina Navrátilová je transfobická. Pokud trans ženy mají výhodu ve sportu, proč nevyhrávají zlaté medaile nalevo, napravo i ve středu? Protože trans ženy žádnou výhodu nemají. Zjistěte si změny, které s tělem dělá estrogen," uvádí twitterový účet Trans Actual UK, britská organizace zabývající se právy transsexuálů.

Transsexuální atletky mohou se ženami závodit

Od roku 2016 mohou podle Mezinárodního olympijského výboru závodit transsexuální atletky s ženami bez omezení.  Musejí však udržovat hladinu svého testosteronu pod určitou danou hladinou po dobu nejméně jednoho roku.

Testosteron je znám jako mužský pohlavní hormon a je zodpovědný zejména za růst svalové hmoty. Má také vliv na hladinu hemoglobinu, který váže kyslík a ovlivňuje vytrvalost.

Reklama