Hlavní obsah

Tenisový svět řeší Kyrgiosovu netradiční taktiku. Génius, nebo tenista bez respektu?

Praha

Tenhle chlápek prostě nenudí. Nick Kyrgios budí rozruch nejen svým tenisem, ale velmi často i chováním. Nedávno se pustil i do největších ikon v podobě Federera, Nadala a spol., o kterých prohlásil, že je nehodlá respektovat jen proto, že dokážou přehodit míč přes síť. Chvíli poté sprostě urazil rozhodčího během deblového zápasu. V Miami se však blýskl i jinak, totiž podáním spodem. A právě tento úder rozdělil fanoušky i odborníky na dva tábory. Jde o geniální úder, nebo zesměšnění soupeře?

Foto: Jim Rassol, ČTK/AP

Ostrá slova a divoká gesta, i to je australský tenista Nick Kyrgios.

Článek

Hrálo se třetí kolo turnaje v Miami a Nick Kyrgios bojoval o postup se Srbem Dušanem Lajovičem. V průběhu prvního setu třiadvacetiletý Australan zakončil svůj game podáním spodem, jeho soupeř stojící daleko za základní čarou nereagoval. Později podobný kousek zopakoval ještě jednou.

Australan nakonec celý zápas s přehledem vyhrál 6:3, 6:1 a zajistil si postup do osmifinále. To však zůstalo druhořadé. Předmětem diskusí se stalo právě zmíněné podání.

"Génius," jásala nad netradičním úderem matka Andyho Murrayho Judy. "Trošku se divím, že takovou taktiku nevyužívají i jiní hráči," pokračovala bývalá fedcupová kapitánka britského týmu.

A hned svůj postoj vysvětlila. "Podstatou tenisu je snažit se zahrát takový úder, který vašemu soupeři maximálně stíží pozici a dostane ho pod tlak. To znamená snažit se měnit rychlost úderů, rotaci, směr, délku. A to samozřejmě platí i pro servis," pokračovala matka trojnásobného grandslamového vítěze.

Její slova rozproudila na sociálních sítích velkou debatu. S nepříliš velkým pochopením se Kyrgiosův úder setkal například u belgické tenistky Kirsten Flipkensové, 56. hráčky žebříčku. "Není to poprvé, co Kyrgios něco takového udělal. Tahle ´taktika´ ale do našeho sportu nepatří, nemá v tenise co dělat," má jasno třiatřicetiletá tenistka.

Kyrgiose nešetří ani Nadal

Stejný názor sdílí i Rafael Nadal, kterého Australan podobným kouskem vyškolil na turnaji v Acapulcu. "Nemá respekt k soupeřům ani fanouškům," nešetřil svého soka sedmnáctinásobný grandslamový šampion.

Třiadvacetiletý rodák z Canberry se však pochopitelně dívá na celou věc jinak. "Přesně tohle se mi líbí, užívám si to. A myslím, že to ocení i fanoušci," řekl bezprostředně po vítězném utkání s Lajovičem.

Kyrgios zdaleka není první, kdo se netradičním podáním "proslavil". Už v roce 1989 šokoval tímto úderem tehdy sedmnáctiletý Michael Chang na French Open Ivana Lendla.

A ani tenistkám není tento úder cizí. V sezoně 1999 ho vytasila opět na French Open ve finále Martina Hingisová proti Steffi Grafové, letos v lednu pak během exhibičního zápasu Bernard Tomic právě v zápase proti Kyrgiosovi.

VIDEO: Jací tenisté zahráli podání spodem?

Je podle vašeho názoru podání spodem zesměšněním soupeře?
Ano, nemělo by se používat
6,2 %
Ne, je to součást taktiky
93,8 %
Celkem hlasovalo 18828 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články