Hlavní obsah

Češky vládly! Muchová ve své premiéře zářila, Vondroušová navýšila vedení nad Kanadou na 2:0

pan
Aktualizováno

Čistá práce! České tenistky vedou po úvodním dnu barážového fedcupového klání nad Kanadou 2:0. O první bod se postarala debutantka v národním týmu Karolína Muchová, která v souboji s Kanaďankou Rebeccou Marinovou dovolila soupeřce jen tři gamy a zvítězila 6:3, 6:0. Jen drobné problémy měla s šestnáctiletou Leylah Fernandezovou česká jednička Markéta Vondroušová a po výhře 6:4, 6:1 přidala druhý bod.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Markéta Vondroušová slaví vítězství nad Leylah Fernandezovou z Kanady.

Článek
Fotogalerie

Zápas mezi debutantkou v českém fedcupovém týmu Karolínou Muchovou a Rebeccou Marinovou začal v režii domácí hráčky. Muchová hrála bez viditelné trémy a získala hned úvodní podání soupeřky. O šest let starší Kanaďanka však na brejk bleskově reagovala i ona sebrala české hráčce podání a srovnala na 1:1.

Ani svůj druhý servis však rodačka z Toronta nezískala. V utkání plném agresivních výměn od základní čáry, ale také s řadou chyb, vedla česká tenistka 3:1, nadějný náskok však neudržela. Marinová se opírala především o agresivní hru s velkým rizikem a vyrovnala na 3:3. To byl však také poslední game, který v zápase uhrála.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Karolína Muchová v utkání s Rebeccou Marinovou z Kanady.

Že oběma hráčkám servis spíše překáží, potvrdila v sedmé hře opět Kanaďanka, která o něj přišla potřetí v úvodním setu. Zatímco Marinová sázela na tvrdost a rychlost úderů, česká tenistka zkoušela výměny prokládat zkrácením hry či čopy a šla do vedení 5:3.

Mizérii na servisu potvrdila 184. hráčka světa i v deváté hře, kdy počtvrté z pěti možností přišla o výhodu na podání. O to se postarala především vlastními nevynucenými chybami a za padesát minut tak šla do vedení 1:0 na sety olomoucká rodačka.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Česká tenistka Karolína Muchová v utkání s Rebeccou Marinovou z Kanady.

Jednoznačná vláda ve druhém setu

Z druhého setu uběhlo jen dvanáct minut a Muchová vedla již 3:0. Rebecca Marinová nestačila na mnohem pestřejší hru své soupeřky, sázka na agresivní výměny od základní čáry jí nevycházela a dvaadvacetileté Češce stačilo v řadě výměn jen čekat na chybu soupeřky.

Torontská rodačka vsadila vše na jednu kartu. Zvrátit mizerně se vyvíjející zápas se pokoušela i přechodem na síť, ani to jí však nepomohlo. Ve druhém setu nezískala ani game a celý zápas prohrála za hodinu a 15 minut 3:6 a 0:6.

"Diváci mě strašně hnali dopředu, bylo to super, moc mi pomohli. Nervózní jsem byla jen při rozehrávce, pak to ze mě spadlo a bylo to v pohodě," říkala spokojená vítězka.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Kanadská tenistka Rebecca Marinová v utkání s Karolínou Muchovou z ČR.

Vondroušová přidala druhý bod

Česká jednička vstoupila do zápasu s o tři roky mladší soupeřkou dobře a brzy se ujala vedení 4:1. Fernandezová zkoušela v souboji levaček svoji soupeřku překvapit aktivní hrou, nebála se zaútočit na síti, na Vondroušovou to však nestačilo. Domácí hráčka se dobře pohybovala, při hře od základní čáry byla jistější tenistkou a zaslouženě vedla.

Poté však finalistka juniorského Australian Open výrazně zpřesnila a přitvrdila hru, poprvé v zápase vzala Vondroušové podání a snížila na 3:4. Sokolovská rodačka si však vývoj první sady ujít nenechala a za 47 minut šla do vedení 1:0 na sety.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Kapitán českého týmu Petr Pála hovoří s Markétou Vondroušovou

Druhá sada v jasné režii Vondroušové

Až do čtvrté hry druhého setu si museli prostějovští fanoušci počkat na to, než jedna z tenistek vyhraje své podání. Povedlo se to devatenáctileté české hvězdě, která se dostala do vedení 3:1.

A jasná vláda pokračovala. Vondroušová se opírala o tradičně výborně kraťasy a pestrou hrou nutila soupeřku k chybám. Když získala i pátou hru druhé sady, bylo o výsledku rozhodnuto.

Vondroušová dovedla sadu do bezproblémového vítězství, zápas ovládla 6:4, 6:1 a poslala český tým do vedení 2:0. O vítězi celého utkání tak může rozhodnout již úvodní nedělní dvouhra.

"Soupeřka neměla co ztratit, v některých fázích prvního setu hrála moc dobře a měla jsem s ní hodně práce. Ale věděla jsem, že ji musím tlačit a nakonec jsem to vládla," říkala vítězka.

Fed Cup
Baráž o účast ve Světové skupině
Muchová - Marinová 6:3, 6:0
Vondroušová - Fernandezová 6:4, 6:1

Reklama