Hlavní obsah

Tenisový Turnaj mistrů bude od roku 2021 hostit Turín

Londýn

Tenisový Turnaj mistrů se od roku 2021 bude konat v Turíně. Londýnskou O2 arenu opustí prestižní klání pro osm nejlepších hráčů sezony i pro osm deblových dvojic po 12 letech a Turín bude patnáctým pořadatelským městem. Nové dějiště závěrečné akce okruhu dnes oznámila ATP.

Foto: Sport.cz

Tenisový Turnaj mistrů se od roku 2021 bude konat v Turíně.

Článek

Turnaj mistrů se koná od roku 1970. Poprvé se hrál v Tokiu, Londýn je organizátorem od roku 2009 a budou tam ještě dva ročníky. Předtím se elita loučila se sezonou například v Šanghaji, Houstonu nebo Sydney.

Od listopadu 2021 bude pět ročníků dějištěm turínská aréna Pala Alpitour s kapacitou 15.000 míst, která byla postavena pro hokejový olympijský turnaj (2006) a sídlí nedaleko Olympijského stadionu.

"V Itálii bude ATP Finals poprvé v padesátileté historii. A Turín bude patnáctým pořadatelským městem," uvedla Mezinárodní tenisová asociace v prohlášení. Společně s italským městem byla v užším výběru kandidátů ještě čtveřice Londýn, Manchester, Singapur a Tokio.

Nejúspěšnějším hráčem Turnaje mistrů je šestinásobný vítěz Švýcar Roger Federer. Dotace bude v roce 2021 rekordních 14,5 milionu dolarů.

V Itálii se momentálně koná také závěrečný turnaj sezony pro tenisty do 21 let, takzvaný Next Gen Finals hostí Milán. A země usiluje i o další velké sportovní akce.

Vláda už poskytla záruky kandidatuře Milána a Cortiny d'Ampezzo na pořádání zimních olympijských her v roce 2026, o čtyři roky dříve se v Římě utkají nejlepší golfisté o Ryder Cup.

Pro tenisový Turnaj mistrů vláda přislíbila 78 milionů eur. "Bez její pomoci by to nebylo možné," uvedl šéf italského svazu Angelo Binaghi. Rád by v Turíně viděl v akci i domácího hráče. Naději Italům dává například Fabio Fognini, nedělní překvapivý vítěz Masters v Monte Carlu, nebo Marco Cecchinato, senzační semifinalista loňského French Open.

Reklama

Související témata: