Hlavní obsah

Kvitová - Sevastovová 2:6, 6:2, 6:3Vítězný český den! Kvitová, Vondroušová i Strýcová slaví postup

pan, mm, rjmSport.cz
Aktualizováno

Čeští tenisoví fanoušci mohou být navýsost spokojeni, hned trojice českých hvězd si zajistila na turnajích ve Stuttgartu a Istanbulu postup do semifinále. Jako první se mezi elitní čtveřici prodrala po třísetovém vítězství nad Kazaškou Rybakinovou Barbora Strýcová, která v boji o finále potká v Turecku krajanku Markétu Vondroušovou, jež přehrála Španělku Lauru Arruabarrenaovou hladce 6:1, 6:2. Ve Stuttgartu zase Petra Kvitová udolala za hodinu a 34 minut Anastasii Sevastovovou z Lotyšska 2:6, 6:2 a 6:3.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih čtvrtfinále ve Stuttgartu Kvitová - SevastovováVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Barbora Strýcová šla do čtvrtfinálové bitvy proti o čtrnáct let mladší soupeřce v roli favoritky. Zatímco plzeňské rodačce patří 47. příčka, kazašskému talentu prozatím 161. pozice. Do zápasu však mnohem lépe nastoupila rodačka z Moskvy. Rychle se ujala vedení 3:0 a v zápase jednoznačně dominovala.

Strýcovou v první sadě trápily problémy se zády, po třetí hře si vyžádala ošetření, ani poté však její pohyb zdaleka nebyl optimální. Rybakinová sadu s přehledem dovedla do vítězného konce, své soupeřce nepovolila ani game a za 25 minut se ujala vedení 1:0 na sety.

Obrat ve druhém setu

Do druhého sadu vstoupila česká hráčka v mnohem lepším rozpoložení. Přestala dělat nevynucené chyby, lépe se pohybovala a hned v prvním gamu prolomila své soupeřce podání. Kazaška však okamžitě reagovala, servis si vzala zpátky a vyrovnala na 1:1. Obě tenistky si v následujícím průběhu držely servis až do stavu 4:4.

Poté mladičká soupeřka české hráčky ztratila ze své jistoty. Češce pomohla několika nevynucenými chybami a pustila Strýcovou do vedení 5:4. Šanci na ukončení gamu však dvaatřicetiletá favoritka nevyužila a o osudu druhé sady tak nakonec musel rozhodnout tiebreak. V něm byla šťastnější česká tenistka, zkrácenou hru vyhrála 8:6 a po 92 minutách hry vyrovnala na 1:1.

A psychickou výhodu využila Strýcová hned v úvodu rozhodujícího setu, když se rychle ujala vedení 3:0. Její soupeřka se už vrátit do zápasu nedokázala a sadu prohrála 0:6. V boji o finále se Strýcová potká s Markétou Vondroušovou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání Plíšková - Azarenková ve StuttgartuVideo: sntv

Vondroušová potvrdila roli favoritky

Markéta Vondroušová potvrdila v Istanbulu skvělou formu a roli favoritky v souboji se Španělkou Arruabarrenaovou, kterou přehrála hladce 6:1, 6:2 a postup do boje o titul se utká s krajankou Strýcovou. Mladší z českých tenistek Vondroušová vyhrála oba vzájemné zápasy a neztratila v nich ani set.

Devatenáctiletá Vondroušová potřebovala jen polovinu času a Arruabarrenaové povolila pouze tři gamy. "Dneska jsem lépe podávala a až na první game ve druhém setu jsem se na servisu cítila docela dobře," zhodnotila svůj výkon Vondroušová. Letos může vybojovat finálovou účast podruhé, v únoru v Budapešti druhý titul nezískala.

Trenér Hernych byl s hrou své svěřenkyně velmi spokojený. „Maky hrála skoro bez chyb. Dobře se hýbala a soupeřku od začátku jasně přehrávala a nedala jí šanci," chválil trenér Vondroušovou.

V semifinále se střetne se svjí deblovou parťačkou Bárou Strýcovou. Se Strýcovou měly hrát v Istanbulu i čtyřhru. Čtvrtfinálový zápas ale vzdaly předem kvůli potížím se zády, které trápily Strýcovou.

Kvitová potřetí ve Stuttgartu v semifinále

Kvitová postoupila ve Stuttgartu mezi čtveřici nejlepších potřetí v kariéře. V roce 2012 i 2016 v semifinále prohrála s pozdějšími šampionkami Marií Šarapovovou a Angelique Kerberovou. Tentokrát se utká o postup s Kiki Bertensovou z Nizozemska, která vyřadila domácí favoritku Kerberovou 6:3, 6:4.

Foto: Murat Marijan, ČTK

Úsilí Petry Kvitové.

Světová trojka Kvitová v úvodu čtvrtého vzájemného utkání se Sevastovovou nestíhala a brzy prohrávala 0:4. Poté ale dokázala přidat na podání a postupně na kurtu dominovala. "Ani si nepamatuju, kdy naposledy jsem měla tak mizerný vstup do zápasu. Naštěstí jsem pak získala dva gamy a nebyl z toho kanár," řekla už s úsměvem na tiskové konferenci.

"Bez toho, abych pořádně zabojovala, bych pravděpodobně prohrála. Byla jsem hrozně pomalá, nedokázala jsem pořádně rozhýbat ruku a bylo to hodně těžké. Ona navíc nic nezkazila a já kazila všechno," zhodnotila úvod zápasu. "Pak jsem konečně začala dobře podávat a první vyhraný servis mě trochu uklidnil. Řekla jsem si, že si musím udržet podání a ono to nějak dopadne," dodala.

Druhou sadu získala poměrem 6:2 a i ve třetí kráčela suverénně za postupem. Soupeřka sice snížila z 1:4 na 3:4, Kvitová jí ale vzápětí počtvrté v zápase sebrala servis a duel dopodávala.

"Ve finále jsem tu ještě nikdy nebyla, tak doufejme, že to tentokrát dopadne lépe," řekla Kvitová. Vybírat si předem soupeřku ale nechtěla. "Obě to jsou skvělé hráčky, zvlášť na antuce. Ale tohle je semifinále, takže nemohu čekat snadnou soupeřku, že?" dodala.

Skvělý obrat předvedla ve čtvrtfinále i světová jednička Naomi Ósakaová. Japonka prohrávala s Donnou Vekičovou z Chorvatska ve třetím setu už 1:5 a byla krok od vyřazení, dokázala ale vyrovnat na 6:6 a v tie-breaku zvítězila 7:4.

ISTANBUL (antuka, dotace 250 000 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Strýcová (ČR) - Rybakinová (Kaz.) 0:6, 7:6 (8:6), 6:0
Arruabarrenaová (Šp.) - Vondroušová (ČR) 1:6, 2:6.
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Adamczaková, Mooreová (Austr.) - Strýcová, Vondroušová (ČR) bez boje.
STUTTGART (antuka, dotace 886 077 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Sevastovová (Lot.) - Kvitová (3-ČR) 6:2, 2:6, 3:6
Ósakaová (1-Jap.) - Vekičová (Chorv.) 6:3, 4:6, 7:6 (7:4)
Bertensová (6-Niz.) - Kerberová (5-Něm.) 6:3, 6:4.
Kontaveitová (8-Est.) - Azarenková (Běl.) 5:7, 7:5, 3:0 skreč.
BUDAPEŠŤ (antuka, dotace 586.140 eur):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Krajinovič (Srb.) - Čorič (2-Chorv.) 6:4, 7:5
Herbert (Fr.) - Balázs (Maď.) 6:3, 6:4
Djere (5-Srb.) - Basilašvili (4-Gruz.) 3:6, 6:2, 6:3.
Berrettini (It.) - Cuevas (Urug.) 6:3, 1:6, 6:3
BARCELONA (antuka, dotace 2,746.455):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Nadal (1-Šp.) - Struff (Něm.) 7:5, 7:5
Nišikori (4-Jap.) - Carballes (Šp.) 6:4, 7:5
Medveděv (7-Rus.) - Jarry (Chile) 6:3, 6:4
Thiem (3-Rak.) - Pella (Arg.) 7:5, 6:2

Reklama