Hlavní obsah

Kvitová - Kontaveitová 6:3, 7:6Kvitová slaví titul ve Stuttgartu! Vondroušová finálovou bitvu prohrála

Praha
Aktualizováno

Parádní vítěznou jízdu dotáhla až do konce. Česká tenistka Petra Kvitová triumfovala na turnaji ve Stuttgartu, když ve finále zdolala osmou nasazenou Estonku Anett Kontaveitovou 6:3, 7:6. To Markéta Vondroušová dobře rozehraný finálový duel v Istanbulu nezvládla, Chorvatce Petře Martičové podlehla 6:1, 4:6, 1:6.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Kvitová vybojovala titul ve StuttgartuVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Devětadvacetiletá Kvitová přidala triumf ve Stuttgartu k lednovému úspěchu ze Sydney. Ve finále hrála i na grandslamovém Australian Open a v Dubaji. Bilanci duelů o titul si vylepšila na 27:9 a v pondělí se vrátí na druhé místo světového žebříčku.

Dvojnásobná vítězka Wimbledonu Kvitová je nyní v počtu titulů druhou nejlepší Češkou spolu s Mandlíkovou. Nedostižná bývalá světová jednička Martina Navrátilová během kariéry vybojovala ve dvouhře 167 titulů.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Česká tenistka Petra Kvitová během finále ve Stuttgartu.

V duelu se světovou patnáctkou Kontaveitovou odvrátila Kvitová dva brejkboly v první hře a pak už podávala dobře. Využila jediný brejkbol, který si v úvodní sadě vypracovala, zvýšila na 4:2 a set dopodávala.

V napínavé druhé sadě prolomila soupeřce servis na 1:0, ale vzápětí prohrávala 1:3. Srovnala na 3:3 a za stavu 4:5 odvrátila při svém podání dva setboly.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Česká tenistka Petra Kvitová po triumfu na turnaji ve Stuttgartu

V tie-breaku pak Kvitová dominovala. Vedla 6:0 a třetí mečbol proměnila nechytatelným forhendem. "Byla jsem tady celý týden s kamarády, děkuji za podporu a děkuju i trenérům domů, snad se koukali," řekla Kvitová při vyhlášení na dvorci.

Turnaj ve Stuttgartu má druhý rok po sobě českou šampionku. Loni zvedla trofej nad hlavu Karolína Plíšková.

Vondroušová opět těsně pod vrcholem

Markéta Vondroušová letos podruhé neodkázala udělat poslední krok k turnajovému prvenství. Po neúspěšném závěrečném duelu v únoru v Budapešti v neděli prohrála v souboji o titul i v Istanbulu. Finále s Petrou Martičovou z Chorvatska sice výborně rozehrála, ale nakonec zápas prohrála 6:1, 4:6 a 1:6.

Levou rukou hrající devatenáctiletá Vondroušová potvrdila účastí ve finále na antuce v Turecku letošní výtečnou formu. Znovu si vylepší žebříčkové maximum a v novém vydání dvouhry WTA by měla být čtyřicátá.

"Jsme samozřejmě zklamaná. Moc jsem chtěla Martičovou poprvé porazit," uvedla Vondroušová pro média a připomněla, že s Chorvatkou prohrála i čtvrtý vzájemný zápas. "Nezbývá mi než jí pogratulovat k prvnímu titulu a dál makat."

Vondroušová vzala šesté nasazené Martičové hned v první hře servis a rychle vedla 5:0. Sice pak ztratila podání, ale vzápětí ho znovu sebrala soupeřce a uzavřela první set. "Hraješ aktivně, perfektně, kraťásky si pomůžeš. Hraj tímhle tempem, tohle je hra, která bude fungovat," řekl tenistce o pauze kouč Jan Hernych.

Jenže s tejpem přes levou část pravého stehenního svalu hrající Vondroušová postupně ztrácela. Ve druhé sadě prohrávala 1:3, za stavu 4:5 ještě měla šanci, ale ani jeden ze tří brejkbolů nevyužila a od té doby už vládla na kurtu Martičová. V rozhodujícím setu Vondroušová od stavu 1:0 prohrála šest gamů v řadě.

"Užila jsem si to tady, byl to výborný týden," řekla Vondroušová při slavnostním ceremoniálu. "Škoda koncovky druhého setu, pár gamů o kousek uniklo. Ve třetím už byla Martičová rozjetá a nedala Maky šanci. Byl to velice kvalitní zápas se špatným koncem," zhodnotil Hernych a dodal: "Maky odehrála pět velmi kvalitních zápasů. Teď je smutná, ale i přes finálovou prohru je to skvělý start do antukové části sezony!"

Rodačka ze Sokolova, která zatím jedinou trofej získala před dvěma lety na turnaji v Bielu, by měla příští týden plnit roli nasazené osmičky na turnaji v Praze.

Šafářová na trofej ve Stuttgartu nedosáhla

Lucie Šafářová nepřijede na turnaj WTA do Prahy s trofejí pro vítězku čtyřhry ze Stuttgartu. S Ruskou Anastasií Pavljučenkovovou ve finále prohrály a na sklonku kariéry zatím počet deblových titulů zkušené české tenistky zůstal na patnácti.

Šafářová s Pavljučenkovovou společně triumfovaly na okruhu dvakrát, v roce 2012 v Charlestonu a o rok později v Madridu. Pak brněnská rodačka prožila "zlaté" roky s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou, která je nyní zraněná.

Ve finále na stuttgartské antuce Šafářová s Pavljučenkovovou podlehly domácí dvojici Mona Barthelová, Anna-Lena Friedsamová po nadějném začátku 6:2, 3:6 a 6:10. Příští týden v Praze se Šafářová představí ve dvojici s Barborou Štefkovou.

Thiem kraloval v Barceloně

Dominic Thiem vyhrál turnaj v Barceloně a získal 13. titul, z toho devátý na antuce. Pátý hráč světového žebříčku ve finále zdolal ruského protivníka Daniila Medveděva 6:4, 6:0.

Thiem se do barcelonského finále probojoval podruhé, předloni v boji o titul nestačil na Rafaela Nadala. Toho letos porazil v sobotním semifinále a zatarasil mu cestu k rozšíření rekordní sbírky 11 titulů z katalánského turnaje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání Thiem - MedvěděvVideo: sntv

Thiem se stal teprve čtvrtým hráčem, který v Barceloně dokázal za posledních 15 lety vyhrát. Nadalovu dominanci narušili vedle něj už jen Kei Nišikori a Fernando Verdasco. "Moc to pro mne znamená, protože tohle je tradiční turnaj. Vyhrávají tu jen výborní hráči. Rafa tu vyhrál jedenáctkrát a hodně pro mne znamená, že tu dvakrát vyhrál (Thomas) Muster," vzpomenul krajana, který tu v roce 1996 vyhrál jako dosud poslední Rakušan.

Na začátku finálového zápasu to přitom s Thiemem vypadalo bledě. Ztratil podání a rychle prohrával 0:3, pak se ale dvěma brejky vrátil do hry. Vyhrál pět gamů za sebou a po Medveděvově snížení na 4:5 přidal dalších sedm.

V druhé sadě už ruský tenista skoro nevzdoroval, uhrál v ní pouhých pět míčů. Zatímco první set trval 52 minut, "kanár" v druhém byl o půl hodiny kratší.

Pětadvacetiletý Rakušan letos triumfoval na druhém turnaji, titul získal i v březnu v Indian Wells. Medveděv hrál v sezoně už třetí finále, uspěl ale jen v únoru v Sofii.

Berrettini ovládl turnaj v Budapešti

Ital Matteo Berrettini vybojoval na antukovém turnaji v Budapešti druhý titul v kariéře. Ve finálovém utkání dvou nenasazených hráčů zdolal Srba Filipa Krajinoviče, který útočil na premiérový úspěch, za hodinu a 43 minut 4:6, 6:3, 6:1.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání Berrettini - KrajinovičVideo: sntv

Třiadvacetiletý Berrettini, jenž získal dosud jedinou trofej vloni v Gstaadu, si díky druhému titulu vylepší maximum ve světovém žebříčku. V novém vydání pořadí ATP se posune na 37. místo, nyní mu patřila 55. příčka.

STUTTGART (antuka, dotace 886 077 dolarů):
Dvouhra - finále:
Kvitová (3-ČR) - Kontaveitová (8-Est.) 6:3, 7:6 (7:2)
Čtyřhra - finále:
Barthelová, Friedsamová (Něm.) - Šafářová, Pavljučenkovová (ČR/Rus.) 2:6, 6:3, 10:6.
ISTANBUL (antuka, dotace 250 000 dolarů):
Dvouhra - finále:
Vondroušová (ČR) - Martičová (6-Chorv.) 6:1, 4:6, 1:6
Čtyřhra - finále:
Babosová, Mladenovicová (1-Maď./Fr.) - Guarachiová, Santamariaová (Chile/USA) 6:1, 6:0.
BUDAPEŠŤ (antuka, dotace 586 140 eur):
Dvouhra - finále:
Berrettini (It.) - Krajinovič (Srb.) 4:6, 6:3, 6:1
Čtyřhra - finále:
K. Skupski, N. Skupski (3-Brit.) - Daniell, Koolhof (N. Zél./Niz.) 6:3, 6:4.
BARCELONA (antuka, dotace 2 746 455 eur):
Dvouhra - finále:
Thiem (3-Rak.) - Medveděv (7-Rus.) 6:4, 6:0
Čtyřhra - finále:
Cabal, Farah (3-Kol.) - J. Murray, Soares (2-Brit./Braz.) 6:4, 7:6 (7:4).
Kvalifikace tenisového turnaje žen J&T Banka Prague Open (antuka, dotace 250 000 dolarů):
2. kolo - zápasy s českou účastí:
Bouzková (2-ČR) - Serbanová (Kypr) 6:1, 6:2
Allertová (ČR) - Flinková (8-Rus.) 6:4, 7:5
Paoliniová (It.) - Smitková (ČR) 6:1, 6:7 (4:7), 6:3

Reklama