Hlavní obsah

Tvrdé obvinění tenisty: Odhalit sázkaře? Řekli mi, ať mlčím. Prozradil částky za prohrané zápasy

Je jedním z mála, který se nebojí o ožehavém tématu mluvit. Argentinský tenista Marco Trungelliti se nedávno pro jihoamerická média rozpovídal o tom, jak v bílém sportu funguje sázkařská mafie. Rodák ze Santiago Del Estero však nezůstal jen u obecných formulací. Zveřejnil nejen jména hráčů, kteří jsou do sázení zapojeni, ale i přesnou výši finančních "odměn". A nebál se opřít ani do TIU (Jednotka pro bezúhonnost tenisu).

Foto: Profimedia.cz

Marco Trungelliti během French Open

Článek

Přišel o řadu přátel i kamarádů. Nenávist, která se na argentinského tenistu Marca Trungellitiho snesla poté, co se podrobně rozpovídal o sázkách v tenise, vedla tak daleko, že se z rodné Argentiny musel i s rodinou přestěhovat do Andorry.

"Byl jsem označen za donašeče a zrádce. Řada hráčů mě nepozdraví, některým nestojím ani za pohled. Další se o mně snaží šířit jen řadu lží. Ztratil jsem spoustu přátel. A ti, co se mnou mluví, se mě ptají, proč jsem to udělal. V takových chvílích mám chuť jim jednu vrazit a říct: ´Blázníte? Jste hloupí, nebo co? Tohle přece nemůžete nechat být!´" popisuje těžký úděl tenista.

Celá kauza se začala odehrávat v roce 2015, kdy byl argentinský tenista vyzván sázkaři ke spolupráci. "Slibovali, že když budu hrát tak, jak mi oni řeknou, můžu si přijít na velké peníze. Na okruhu Futures to mělo být 20 tisíc dolarů (asi 443 tisíc korun), na Challengerech 50 tisíc dolarů (asi 1,1 milionu korun) a na turnajích ATP až 100 tisíc dolarů (asi 2,2 milionu korun)," popisuje Argentinec.

Jednoduchý zdroj peněz

Poté byl však Trungelliti v nabízených částkách ještě přesnější. "V té době jsem byl v žebříčku okolo 250. místa. Hrál jsem turnaje kategorie Futures a Challengery. Dostal jsem nabídku, že když prohraju set, vydělám si 1000 eur (asi 25 tisíc korun), za prohraný zápas pak 2000 eur (50 tisíc korun). A když to bude důležité utkání, tak klidně i 5000 eur (asi 125 tisíc korun). Pak mi říkali, že když se mi podaří dostat se na turnaje ATP, můžu si vydělat mnohem větší částky," pokračuje tenista.

Foto: Sport.cz

Marco Trungelliti přišel s vážným obviněním

A ani další vyjádření devětadvacetiletého Argentince nevěstí nic dobrého. "Ten problém je pořád horší a horší. Hráči totiž zjišťují, jak jednoduché je vydělat si slušné peníze. Mnohem jednodušší než se snažit na daném turnaji, především tedy nižší kategorie, uspět. Navíc v sázkách v čím dál tím větší míře jedou i trenéři," pokračuje.

A sumy to pro tenisty z nižších pater žebříčku jsou opravdu zajímavé. Důkazem je i fakt, že když Trungelliti ovládl v roce 2014 turnaj Futures v Brazílii, dostal šek na padesát tisíc korun, navíc o velkou část z této částky přišel po zdanění.

Foto: Sport.cz

Marco Trungelliti na returnu

Trungelliti však tvrdé kritice podrobil i TIU: "Celý případ jsem jim nahlásil, ale připadá mi, že mě jen zneužili. Nejdříve vůbec nechtěli, abych o tom mluvil, abych se v tom šťoural. Prostor jsem dostal až v La Nation (argentinský deník). Pak mě do toho prostě hodili, použili mě na to, aby odhalili některé sázkaře, ale pak ode mě dali ruce pryč," říká tenista.

"Ničeho však nelituji. Jsem na sebe hrdý. Chci, aby se podobně chovali i ostatní, rád bych pro ně byl příkladem. Mělo by být samozřejmostí, že když je tenistovi nabídnut úplatek, musí ho odmítnout. Horší je, že ovlivňování zápasů nadále probíhá a je toho pořád víc," uzavírá Trungelliti.

Reklama