Hlavní obsah

Legenda se vrací. Fenomenální Federer se učil klouzat, z antuky je nadšený

Madrid/Praha

Očekávaný návrat Rogera Federera na antuku je tady. Bývalá světová jednička si za bouřlivého potlesku fanoušků už vyzkoušela kurt v Madridu, kde v úterý večer odehraje první utkání na tomto povrchu po třech letech. „Jsem rád, že jsem se rozhodl hrát zase na antuce,“ prohlásil dvacetinásobný grandslamový vítěz.

Foto: Sport.cz

Roger Federer.

Článek

Když na začátku roku Roger Federer oznámil, že se po třech letech vrátí na antuku, fanoušci se zaradovali a nemohli se dočkat. Teď do toho okamžiku zbývá už jen několik hodin. Legendární tenista se v úterý večer střetne na turnaji v Madridu v úvodním kole s Francouzem Richardem Gasquetem.

I když Federer poctivě trénoval, neví, co od sebe čekat. Svého rozhodnutí však ani na chvíli nelitoval. „Jsem nadšený a rád, že jsem se takhle rozhodl, myslím, že to bylo správné,“ prohlásil Švýcar na webu ATP. „Opravdu. Jsem šťastný. Zažil jsem hodně legrace,“ vyprávěl s tím, jak se v přípravě znovu učil, jak se po antuce klouže.

„Už jsem si ani nepamatoval, jak se to dělá. Trvalo mi nějaký čas, než jsem si zvykl,“ přiznal třetí hráč světa. „Bylo to zajímavé a zábavné. Hraje se více od základní čáry, můžete více využívat výšku a úhly. Baví mě to. Ale jedna věc je trénink a druhá je zápas. Tam už je důležitý každý bod. Je to pro mě výzva.“

Radost sedmatřicetiletému hráči dělalo také počasí. „Měl jsem štěstí, že když jsem začal makat, tak bylo dobré počasí. Pamatuji si, jak před lety, když jsem trénoval, sněžilo. To mě zrovna příliš neinspirovalo k tomu, abych vyměnil halu za venkovní antuku,“ zavzpomínal Federer

„Letos to bylo lehčí,“ dodal dvacetinásobný grandslamový vítěz, který turnaj v Madridu ovládl už třikrát. S Gasquetem se doposud střetl dvacetkrát. Osmnáctkrát vyhrál Federer. Gasquet však fenomenálního Švýcara porazil pokaždé právě na antuce, v roce 2005 v Monte Carlu a o šest let později v Římě.

Reklama

  3 : 5 Bejlek - Blinkovová 3 : 5 probíhá Živě
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík