Hlavní obsah

Zapnul režim panika a překonal další milník. Fenomenální tenista vyhrál už tisíc dvě stě utkání

Madrid/Praha

Roger Federer překonal další milník. Legendární tenista vyhrál ve čtvrtek na turnaji v Madridu tisící dvoustý zápas v kariéře a této mety dosáhl jako druhý muž v historii. Před ním se to podařilo pouze Jimmymu Connorsovi, který dokázal vyhrát ještě o čtyřiasedmdesát utkání víc.

Sestřih osmifinálového zápasu turnaje v Madridu Federer - Monfils

 
Článek

Před dvěma měsíci pokořil Roger Federer jeden milník, když vyhrál stý titul v kariéře a nyní na turnaji v Madridu dosáhl dalšího významného výsledku. Fenomenální tenista jako druhý muž v historii vyhrál tisíc dvě stě zápasů. Vítězství to ale rozhodně nebylo jednoduché. V osmifinále čekal na sedmatřicetiletého Švýcara francouzský tenista Gael Monfils.

I když Federer první set vyhrál hladce 6:0, o vítězi rozhodl až tie-break ve třetím setu. „Nebyl to klasický zápas,“ prohlásil Federer na webu deníku The New York Times. „Byl jsem nahoře, pak zase dole. Snad je to při návratu na antuku normální,“ vyprávěl a ocenil svého soupeře, který se po kanáru nevzdal.

„Gael odvedl skvělou práci. Po tom, co v prvním setu dostal kanára, nebyl vůbec frustrovaný. Možná za to mohl i jeho předchozí zápas, ve kterém také prohrál vysoko první set a pak utkání otočil a postoupil. Dostal se do rytmu a začal hrát mnohem lépe,“ zamýšlel se Federer dál. „V tom krása je bodovacího systému. První set sice vyhrajete 6:0, ale pak zase začínáte od nuly.“

Druhý set získal Monfils poměrem 6:4 a ve třetím vedl nad světovou trojkou dokonce už 4:1. Jenže tentokrát se zvedl Federer a náskok smazal. Drama pokračovalo dál. Dvacetinásobný grandslamový vítěz za stavu 5:6 čelil dvěma mečbolům, oba dokázal odvrátit a rozhodující set získal v tie-breaku.

„Ten stav nevypadal vůbec dobře,“ přiznala bývalá světová jednička. „Zapnul jsem režim panika. Byl to stresující moment, avšak zahrál jsem skvělý tie-break, dobře jsem podával a jsem šťastný, že jsem nějak tenhle zápas vyhrál a postoupil. Hodně se mi ulevilo,“ dodal Federer, kterého v pátečním čtvrtfinále čeká Dominic Thiem.

Rakouský tenista hraje na antuce ve výborné formě. Před necelými dvěma týdny v Barceloně v semifinále vyřadil antukového krále Rafaela Nadala a turnaj poté celý ovládl. Navíc na Rogera Federera umí. Doposud se střetli pětkrát, z toho třikrát se radoval z vítězství právě Thiem. Naposledy to bylo v březnu v Indian Wells ve finále, kde Thiem vyhrál 2:1 na sety.

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori