Hlavní obsah

Češky postoupily do finále Fed Cupu! Benešová se Záhlavovou-Strýcovou čtyřhru zvládly

CHARLEROI

České tenistky postoupily do finále Fed Cupu, když zvítězily v semifinále v Belgii 3:2 na zápasy. Rozhodující třetí bod získaly ve čtyřhře Iveta Benešová a Barbora Záhlavová-Strýcová, které přehrály Yaninu Wyckmayerovou a Kirsten Flipkensovou dvakrát 6:4. V předchozích nedělních dvouhrách porazila v souboji jedniček Petra Kvitová Wyckmayerovou a Záhlavová-Strýcová podlehla Flipkensové. Češky se ve finále střetnou s Ruskami.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Tenistky Barbora Záhlavová-Strýcová (vlevo) a Iveta Benešová se radují z postupu do finále Fed Cupu.

Článek

Ve finále Fed Cupu byly české tenistky naposledy v roce 1988. Tehdy Jana Novotná s Helenou Sukovou v barvách Československa soutěž vyhrály.

Ve čtyřhře Benešová se Strýcovou odvrátily tři brejboly. Češky se snažily hrát více deblově než domácí tenistky a tlačily se k síti, na které se dařilo Záhlavové-Strýcové. Čistou hrou vzaly v deváté hře servis Flipkensové a získaly první set.

Belgičanky zvýšily ve druhé sadě agresivitu a slavily úspěch brejkem podání Záhlavové-Strýcové. Ta ale stále výborně hrála na síti, často úspěšně přebíhala a ztracený servis získaly Češky vzápětí zpět přes servis Wickmayerové.

Rozhodující moment přišel opět při podání Wickmayerové, která se necítila na síti jistě a Češky jí v osmé hře vzaly podruhé servis. Na vítězství šla podávat Benešová, která předloni ztratila z mečbolu s Květou Peschkeovou čtyřhru v semifinále proti USA, ale historie se tentokrát neopakovala. Hned první mečbol Češky využily.

Dva důležité české body zajistila ve dvouhrách Petra Kvitová. Světová osmnáctka nejdříve v sobotu porazila Flipkensovou a dnes v třísetové bitvě otočila duel s Wickmayerovou. Dvakrát ve dvouhrách naopak neuspěla Záhlavová-Strýcová.

Češky využily absenci světové dvojky Kim Clijstersové, která se kvůli zranění omluvila. Kapitán Petr Pála nemohl počítat s rovněž zraněnou Lucií Šafářovou (31. hráčkou pořadí WTA).

Tenistky napodobily tenisty, kteří se předloni po 29 letech probojovali do finále Davisova poháru, ale na Španělsko nestačili a v Barceloně prohráli 0:5.

Ruské tenistky v druhém semifinále v Moskvě bez problémů zdolaly oslabené obhájkyně titulu Italky a favoritkami budou i 5. a 6. listopadu ve finále na domácí půdě. Dá se očekávat, že znovu budou spoléhat na světovou trojku Věru Zvonarevovou.

<tbody><tr><td colspan="2"><strong>Tenisový Fed Cup, semifinále:</strong></td></tr><tr class="invert"><td colspan="2"><strong>Belgie - Česko 2:3</strong></td></tr><tr class="highlight"><td><strong>Wickmayerová - Kvitová 7:5, 4:6, 2:6.</strong></td><td><strong><a href="http://online.sport.cz/on-line?id=11416" onclick="return onlineShow(this.href);">on-line</a></strong></td></tr><tr class="highlight"><td><strong>Flipkensová - Záhlavová-Strýcová 6:2, 6:3.</strong></td><td><strong><a href="http://online.sport.cz/on-line?id=11433" onclick="return onlineShow(this.href);">on-line</a></strong></td></tr><tr class="highlight"><td><strong>Wickmayerová, Flipkensová - Benešová, Záhlavová-Strýcová 4:6, 4:6.</strong></td><td><strong><a href="http://www.sport.cz/on-line?id=11465&amp;onlineTypeId=ostatni" onclick="return onlineShow(this.href);">on-line</a></strong></td></tr></tbody>

Reklama

Související témata:
  Kosťuková - Vondroušová dnes 16 : 00
20240420T16 : 00:00+0200
Kosťuková vs. Vondroušová
Kosťuková vs. Vondroušová
Kosťuková
Vondroušová