Hlavní obsah

V cestě k dalšímu Fed Cupu stojí už jen Francouzky. Bývalý kapitán Kukal závidí Pálovi

Lucern

Když české tenistky v roce 2011 získaly Fed Cup, vyhrály všechny tři zápasy na cizí půdě. Po pěti letech se situace opakuje. Tým kapitána Petra Pály uspěl v Rumunsku i ve Švýcarsku a pro dovršení šampiónského hattricku musí v listopadu do Francie.

Foto: Sport.cz

Vítězky ze Švýcarska (zleva) Denisa Allertová, Lucie Hradecká, Karolína Plíšková a Barbora Strýcová. Vyjde to i ve Francii?

Článek

Velká pražská finále (2012 se Srbskem, 2014 s Německem a loni s Ruskem) zůstávají ve vzpomínkách, pro další titul si Češky potřebují dokráčet v nepřátelském prostředí. „Pro nás ale bylo velké štěstí hrát tři finále po sobě doma," říká Pála.

I na cestách si však jeho svěřenky mohou v hledišti najít ostrůvek příznivců, který je na jejich straně. „Zaplaťpánbůh, že s námi jezdí fanoušci. Prostějovská autobusová výprava je silná a to strašně pomáhá. Oni jsou hrozně moc slyšet," pochvaloval si kapitán podporu zapálených fanoušků.

Za sedm měsíců ve Francii ale bude domácí publikum o dost radikálnější, než bylo v Lucernu. Při semifinále Davis Cupu 2014 v Paříži se o tom mohli přesvědčit Berdych a spol. „Francouzi jsou tenisový národ. Jsou to ale taky nacionalisté, fandí hodně bouřlivě," tvrdí dvojnásobný vítěz z Roland Garros Jan Kodeš.

V loňském semifinále si Češky v Ostravě s Francií poradily. Hotovo bylo po třech dvouhrách, v nichž dva body obstarala Petra Kvitová a jeden Lucie Šafářová. Jaká ale bude aktuální forma finalistek za sedm měsíců, to je ve hvězdách. „Jsou mezi námi tři grandslamy, může se změnit hrozně moc," připomíná Pála.

Hrají většinou jen dvě

Francouzky se spoléhají na duo Kristina Mladenovicová (28.), Caroline Garciaová (45.), které nastoupilo i loni v Ostravě. „Ony to hrají dvě, ale možná se ještě vrátí nepříjemná Cornetová," přemítá český kapitán.

Třikrát za sebou vyhrály Češky naposledy v letech 1983-85. „Tehdy jsem řekl Mandlíková, Suková a šlo se hrát," vzpomíná tehdejší kapitán Jan Kukal a Pálovi závidí široké možnosti výběru. Aktuálně je v první šedesátce světového žebříčku pět českých tenistek. Příspěvek nejvýše postavených Kvitové a Šafářové navíc v tomto roce ještě nebyl třeba.

„Když se podíváte, kolik máme hráček ve stovce, tak je vidět, že se českému tenisu daří. Pro Fed Cup je jedině dobře, že to není stavěné na dvou hráčkách. Když je jedna zraněná nebo se necítí, tak se to promíchá a v tom je naše velká síla," vykládá deblistka Lucie Hradecká.

Proto je její partnerka z víkendové čtyřhry Karolína Plíšková s výhledem k finále tak optimistická. „Myslím, že máme na to Francouzky porazit v singlu i v deblu. Bude to těžké, Mladenovicová i Garciaová, hrají nahoru dolů, ale obě jsme skoro všechny porazily. Když budeme takhle držet spolu a bojovat, můžeme ve Francii vyhrát," myslí si Plíšková.

Dovrší české tenistky na francouzské půdě vítězný hattrick?
Ano
95,3 %
Ne
4,7 %
Celkem hlasovalo 10159 čtenářů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články